×

Kultúra

Szabadtéri fotófesztivál a rózsák között

Alig három órás autókázás Budapestről és egy ausztriai gyöngyszem elérhetővé válik. Baden bei Wien nem csak a termálfürdőiről és a rózsáiról híres, hanem egy különleges fotókiállításról is. A bécsi-erdő kapujában, 1. rész.

A 26 ezer fős Badent gyakran nevezik Biedermeier-városnak. Bécs déli elővárosa, és a két város között még villamosjárat is van, hogy könnyebben megközelíthető legyen a sokaknak segítő rádium tartalmú, kénes gyógyvize. De az Osztrák-Magyar Monarchia legelőkelőbb gyógyüdülőhelye nem csak vizéért népszerű. Rengeteg virág és egy csodaszép óváros teszi különlegessé, a településből pedig valami megmagyarázhatatlan nyugalom árad.

Fotó: ridikul.hu

A virágok nem véletlenek. Ausztria legnagyobb rózsakertje itt a található. Az 1960-ban létesített 8 hektáros Doblhoffpark Baden egyik legkedveltebb területe. Több mint 900 féle rózsával, 30 ezer rózsafával és néhány fél-trópusi növénnyel. A rózsák júniusban és októberben virágzanak, és látogatók százezreit vonzzák a városba.
Az elmúlt két évben egy különleges fotókiállítás is hírnevez szerzett Badennek. A La Gacilly fotófesztiválnak 2018-ban és 2019-ben is helyt adott a város. A fotóművészet színe-java egy gigantikus szabadtéri képpel jelenik meg, egy óriási galériává varázsolva Badent. Óriási fotók vannak fák között, házfalakon, rózsák előtt, rózsák mögött, és még egy kis tavon is.

Fotó: ridikul.hu

A fesztivál akár 280 m²-es vásznakon megjelenített fotókkal, a Brusattiplatzon található látogatói központtól, két útvonalon halad hét kilométeren át Baden óvárosában, illetve a Doblhoffpark és a Gutenbrunner parkon keresztül. A kiállítás többek között Philippe Bourseiller, Jean Gaumy, Olaf Otto Becker, Matthieu Ricard, William Albert Allard és Joséphine Brueder alkotásait mutatja be. És az egész teljesen ingyenes.

Fotó: ridikul.hu

A híres fotóművész, Jacques Rocher 2004-ben, szülővárosában, a bretagne-i La Gacilly-ben hívta életre az emberrel és természettel foglalkozó fotófesztivált. A fényképész meggyőződése, hogy mindenkinek kötelessége bolygónk jövőjével foglalkozni, mely érdekében olyan humanista és fenntartható megoldásokra van szükség, melyek környezetünket és a békés együttélést szolgálják.

Fotó: ridikul.hu

Az idei fesztivált is erre az eszmére fűzték fel, melynek társadalmi fontossága abban is rejlik, hogy összehozza a művészi és újságírói fényképészet nemzetközi képviselőit. A város vezetése bízik abban, hogy jövőre is megrendezhetik a kiállítást, így aki, idén lemaradt róla, vagy újra nézné, az talán 2020-ben is megteheti.