Közélet

Ismét Budapest ad otthont a világzenei expónak!

A 2020-as budapesti Womexen nagyobb hangsúly kerül az UNESCO által világörökségként nyilvántartott műfajokra, így a táncházmozgalomra, emellett az eddigiekhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordítanak a régió zenei kínálatának bemutatási lehetőségeire.

A Womexet (World Music Expo) 2020-ban a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként szervezik meg a magyar fővárosban.

„Terveink szerint a 2020-as budapesti Womexen nagyobb hangsúly kerül az UNESCO által világörökségként nyilvántartott műfajokra, így a táncházmozgalomra, emellett az eddigiekhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordítunk a régió zenei kínálatának bemutatási lehetőségeire” – mondta Liber Endre, a jövő évi Womexet rendező Hangvető művészeti igazgatója csütörtökön.

A Hangvető a Womex-tulajdonos Piranha Artsszal együttműködve szervezi meg a 2020-as eseményt. Mint a Hangvető közölte, a kelet-európai térség legnagyobb világzenei eseménye, az elmúlt héten immár negyedszer megrendezett Budapest Ritmo fesztivál sikerének is köszönhető, hogy a Womex 1994 óta íródó történetében 1995 után jövőre másodszor is Budapest lesz a Womex házigazdája.

Agócs Gergely magyar dudás és Navratil Andrea énekes a Fonó Zenekar koncertjén a világzenei expo, a Womex nulladik napján rendezett magyar világzenei showcase napon Budapesten, a Fonó Budai Zeneházban 2015. október 20-án. MTI Fotó: Marjai János

„A Piranha Artsszal a 2015-ös budapesti rendezésű Womex óta szoros kapcsolatot ápol a Hangvető. Több közös projektben vettünk/veszünk részt. A Piranha stratégiai partnerünk egyebek mellett a nemrég MOST néven indult, számos országot átfogó konzorciumban, amit a Hangvető vezet és központjában a nyugat-balkáni világzene fejlesztése áll” – hangsúlyozta Liber Endre az MTI-nek.

A legfontosabb világzenei összejövetel

A Womex a világ legfontosabb világzenei összejövetele, amelyet évente rendeznek meg Európa valamelyik kulturális központjában. A Womex egyszerre vásár, világzenei showcase fesztivál és konferencia: a népzene és világzene területéről minden fontosabb szereplőt összegyűjt a világ mintegy száz országából. Kiadók, koncert- és fesztiválszervezők és előadók nagyszabású nemzetközi találkozása ez, amely középpontjában a különböző nemzetek – köztük a rendező, 2020-ban Magyarország – zenei kultúrájának megismertetése áll.

Liber Endre elmondta, hogy a jövő évi budapesti Womexre a tervek szerint megtartanák helyszínnek a 2015-ben sikeresen vizsgázott három intézményt, a Müpát, a Bálnát és az A38 hajót. A 2020-ös budapesti Womexre kilencven ország több mint 2700 szakemberét várják. Több mint ötszáz lemezkiadó képviseltetheti magát és köthet megállapodásokat új albumokra, háromszáznál is több újságíró tudósíthat az eseményekről.

„Az idei, tamperei Womexet október 23-tól 27-ig rendezik meg. A kibővített magyar stand arculatán vissza fog köszönni a 2020-as budapesti rendezés ténye. A hivatalos programban szereplő Romano Drom-koncert előtt vendégül látjuk legfontosabb partnereinket a Halmos Béla Program segítségével, illetve szintén a hivatalos program részeként a Womexen lesz a rendezői staféta átadása” – mondta végül Liber Endre.