Életmód

Miért menj a Balatonra ősszel?

Azt gondolhatnánk, hogy vízpart mellé menni csak nyáron érdemes, amikor megmártózhatunk a hűs habokban. Pedig például a Balaton mellett igencsak remekül eltölthetjük az őszi hónapok szabadnapjait is.

Az őszi hónapokban is érdemes ellátogatni a Balaton partjára, akár egy hosszú hétvégére, akár egy-két hétre is. Ilyenkor szállást találni is könnyebb, mivel jóval kevesebben vannak. Pont ez az egyik előnye az őszi pihenésnek, mindenhol jóval kevesebben vannak, például a kávézókban, éttermekben és a parti sétányon is. Ilyenkor olyan népszerű helyen is kényelmesen pihenhetünk, mint Balatonfüred vagy akár Tihany. Igaz, hogy a vendéglátóhelyek egy része csak csütörtöktől vasárnapig nyit ki, de azért bőven vannak olyan helyek, amelyek egész héten örömmel várják a betérőket.

Pihenni még most is érdemes, például Balatonfüreden. Fotó: ridikul.hu

Ezekben a napokban még az időjárás is lehet olyan kegyes hozzánk, hogy majdnem 20 fok körüli hőmérséklettel örvendeztet meg minket, így a Balaton partján is kellemesen eltölthetjük az időt. A kiadós séta mellett, beülhetünk kávézókba, éttermekbe, de vadkacsákat, hattyúkat és sirályokat is etethetünk. Aki pedig hajózni vágyik, annak sem kell lemondania róla. Még bérelhetők csónakok és vitorlások is, és az idő is remek egy-egy kihajózáshoz. A sétahajók – igény szerint – hét közben is üzemelnek, ám a menetrend szerinti hajójáratok már csak szombaton és vasárnap közlekednek. A kisvonat, amely bejárja a várost, szintén várja még a látogatókat.

Kulturális programokból is választhatunk Balatonfüreden, felsorolni is nehéz, jelentős a kínálat. Színházi előadások, kiállítások, múzeumi séták, koncertek és gyermekfoglalkozások… A városban egyébként számos helyen ki is plakátolják a helyi programokat.

Aki pedig szép kilátásra, óriási sétákra és levendula illatra vágyik, annak Tihanyba érdemes ellátogatni. Több vendéglátóhely kitűnő kilátással várja az enni vagy csak kávézni vágyókat, sőt több közülük közös játékra is invitál. A Belső tóhoz közel megtekinthetjük a Levendulaházat, sőt a mellette lévő levendulaolaj üzembe is bemehetünk és nyomon követhetjük, miként készül a termék.

Összességében szórakoztató ás – valljuk be – gyönyörű az őszi Balaton, számos remek programmal. Azt mondhatjuk, hogy a strandoláson kívül szinte mindent megtehetünk, amit általában nyáron is. Csak sokkal nyugodtabb tempóban.