Kultúra

Mindenki imádja Martin Scorsese új gengszterfilmjét

Hatalmas elvárások előzték meg a nagy rendező Martin Scorsese új filmjének debütálását. Scorsese „szerelem projectje” az Irishman, 160 millió dolláros költségvetéssel készült el.

Bár Scorsese az utóbbi években is sok filmet alkotott (ezek közül a legutóbbiak 2017-ben a Spielberg című életrajzi film, 2016-ban a Némaság című dráma és kalandfilm), de a gengszterfilm műfajában immár több mint 10 éve nem készített új művet. Az Irishman forgatókönyvével évekig házalt, mivel a stúdiók ilyen magas költségvetésből inkább egy új szuperhősös Marvel filmbe fektettek volna…

Fotó: iStock.com/DFree

Scorsese új filmjének költségvetése az új digitális megfiatalító VFX-es technológia miatt volt olyan magas, és nem is azért, mert a színészek olyan nagy sztár gázsit követeltek volna. Bár a híres rendezőnek így is támogatókat kellett találnia. A fiatalító technika ugyanis vagy súlyos bukást, vagy hatalmas sikert arat, hiszen igen komikussá válhatott volna, ahogy Robert De Niro úgy fest, mintha valamelyik számítógépes játékból került volna elő.

A filmben Robert De Niro egy Frank Sheeran nevű kiöregedett bérgyilkost játszik, aki visszaemlékszik élete legfontosabb szakaszára, amikor megölte barátját, a szakszervezeti vezetőt Jimmy Hoffát (Al Pacinót). Az akadályok ellenére és a Netflix támogatásával, a film elkészült, és a New York-i filmfesztiválon a kritikusok „az év filmjeként” és „mesterműként” értékelték az Irishmant. Itthon még csak az előzetest láthatjuk, de érdemes lesz kivárni a filmet (bemutató november 22.) , mert ez a csapat rég állt össze ebben a formában és minőségben.