Kultúra

A közönség választja ki az Arany Medál-díjasokat

Tizenegyedik alkalommal adják át idén az Arany Medál-díjakat. Az elismerést a közönség szavazati alapján hazai színészek, rendezők, szépírók vehetik át.

Az Arany Medál-díj az utóbbi tizenegy évben sikerrel működött, az elmúlt évek folyamán tízezer-százezer szavazat alapján kerültek ki a díjazott. A szervezők idén is remélik, hogy a szavazói érdeklődés 2019-ben sem hagy alább. A kizárólag a közönség szavazatai alapján odaítélt kulturális elismerést olyan színművészek, rendezők és írók vehetik át, akik az idei évben közreműködtek hazai film vagy színdarab létrejöttében, önálló kötetet publikáltak.

A tavalyi év nyertesei Fotó: Börcsök Zsófia

A szavazatleadás érvényes e-mail címen keresztül történik: az aranymedaldij@gmail.com címre a díjra érdemesnek talált művész, művészek nevét a kategória megjelölésével kell feltünteti. A szavazási időszak első napja: október 20. A szavazatok beérkezése november 20-án, éjfélkor zárul le. Voksot a megjelölt időszakban Budapest VII. kerületében található Bethlen Téri Színházban, szavazóurnába dobott papírlapok segítségével is le lehet adni.

Az Arany Medál-díj többek között azért unikális elismerés, mert nincsen előzetes jelöltlistája, nincsen kuratóriuma vagy zsűrije – az összes olyan díjra érdemesnek ítélt színészre, íróra és rendezőre lehet szavazni, aki az idei naptári évben művészi produktumot hozott létre. A szavazók között értékes könyvnyereményeket sorsolnak ki a Helikon és Európa könyvkiadók jóvoltából, a két kiadó őszi újdonságaiból.

A voksok az alábbi kategóriákban leadhatók:

• Az év írója
• Az év színésze
• Az év színésznője
• Az év rendezője
• A legígéretesebb fiatal tehetség díja
• Életműdíj