Gyereknevelés

Hogyan építsd a kiskamasz gyerek önbizalmát?

A kamaszkor nemcsak a szülőnek az egyik legnehezebb gyereknevelési időszaka, de a kamaszkorba lépő serdülő számára is egy kétségtelenül megrázó periódus lehet. A legfontosabb, hogy a szülő türelemmel kezelje ezt az időszakot, és hogy segítsen a gyermekének, abban, hogy ne sérüljön az önértékelése.

A korábban még gyermeki identitással rendelkező serdülőnek hirtelen szinte mindenről megváltozik a gondolkodása. Megváltozik a teste. Vágyik az önállóságra, de bizonytalansága ellentétes érzéseket vált ki belőle, undokká, dühössé válhat. Tehát amikor egyik este ránk csapja a szoba ajtaját, vagy nem hajlandó elmesélni, mi történt vele aznap az iskolában, nem azért teszi, mert már nem szeret minket, hanem sokkal érzékenyebb és bizonytalanabb, mint valaha. Ha továbbra is kisgyerekként kezeljük, megdorgáljuk, vagy nem vesszük komolyan a gondjait, (hiszen ő csak egy gyerek) csak még jobban elzárkózik előlünk.

Fotó:Freepik/jcomp

1. Fogadjuk el a kamasz gyerekünk kialakuló egyéniségét, és segítsük is ennek kialakításában

Ebben a korban a kamaszok hajlamosak extrém módon öltözködni, például csak fekete ruhában járni, vagy épp ugyanazt a kapucnis pulcsit hordani a hét minden napján. Nehéz ugyan elfogadni, de már nem rózsaszín csipkeruha vagy a repülős-mintás ing a kedvenc ruhadarabja, mert például sokkal inkább a csontvázas-halálfejes mintát kedveli, vagy a szögecses öveket. Ne kritizáljuk állandóan, inkább vigyük el őket egy ruhaboltba, ahol javasoljunk a stílusának megfelelő ruhadarabokat, a józan ész határain belül. Mondjunk neki pár bókot, a kamaszok sose vallanák be, de igen is fontos nekik, hogy mit gondolnak róluk a szüleik.

2. Mutassuk ki a szeretetünket!

Sajnos vannak olyan szituációk, amelyekben a kamasz túl messze megy a lázadással, legrosszabb esetben az alkoholhoz, drogokhoz nyúl. Ezt azonnal le kell állítanunk! Ahhoz, hogy ez számunkra is kiderüljön, fontos, hogy figyelemmel kísérjük a gyerekünk életét. Tudjunk mindig arról, hova megy, mit csinál, mert a kamaszok hajlamosak füllenteni. Azok a tinédzserek, akik alkoholizálni kezdenek, vagy kipróbálnak különböző drogokat, tudat alatt figyelemre vágynak. Pont ellenkezőleg, mint azt gondolnánk: a kamaszok vágynak arra, hogy a szülő foglalkozzon velük, és figyeljen rájuk, ezért, ha ivászaton csípjük a gyerekünket, üljünk le vele egy hosszabb beszélgetésre, és vesézzük ki vele, miért teszi, mert nem biztos, hogy pusztán csak lázad. Ha minden nap csak annyit teszünk, hogy rákérdezünk valami személyes, őt érintő dologra, ha eleinte nem is beszél, de egyik nap majd kiönti nekünk a szívét, mert minden kamasz vágyik a szülei szeretetére, még ha ezt nem is mutatja ki olyan egyértelműen.

Fotó:Freepik/stock-world-on

3. Ajánljunk nekik hobbit!

Az előbb említett probléma nem csak abból eredhet, hogy fel akarja hívni magára a figyelmet, de talán abból is, hogy túl sok a szabadideje. Kérdezzük meg tőle, hogy mihez lenne kedve! A sport elmaradhatatlan program gyerek életében, ezért igyekezzünk meggyőzni őket, hogy érdemes eljárni valahova, mert ezáltal új barátokat is szerezhet, és az önértékelése is megnő. A tehetség kibontakozása érdekében pedig, érdemes megfigyelni, mi az a művészet ág, (ha van ilyen), amiben jeleskednek, mert a tinédzserek néha szégyellik elmesélni, hogy imádnának például gitár leckéket, vagy színészi órákat venni.