Szerelem

Komoly bajt jelez, ha nincs kedved a szexhez

Anhedóniának nevezik azt, ha valaki elveszti az érdeklődését az olyan dolgokkal kapcsolatban, ami korábban örömet okozott neki. Ez a depresszió egyik tünete, és bizony az elfordulásba a szex is beletartozik.

Egészségesen nem nagyon fordul meg az ember fejében, hogy nincs kedve a szexhez. Életünk része, méghozzá nagyon is jó része. A menshealth.com számolt be arról, hogy az ember depressziós lesz – aminek kialakulása hosszú folyamat, akkor is, ha a beteg nem így érzi – akkor a libidó is negatív irányba változik.

Vagyis a depresszióban szenvedők önbizalma nagyon gyakran lecsökken, alulmotiváltak lesznek, és ez vezet oda, hogy nincs kedvük már a szexhez sem. Amikor az emberek depressziósak, gyakran szinte eszükbe sem jut a nemi élet – erről egy 2015-ös amerikai tanulmány számolt be.

A helyzet akkor is nehéz, ha csak az egyik fél depressziós, de ha párok esetében mind a kettő az, akkor különösen nehéz megoldani, hiszen beszélni sem képesek a problémáról. Ráadásul egy ördögi körbe kerülnek, mert bár a szex sok mindenre jótékony hatással van – a kedélyállapotra is – mégsem képesek rávenni magukat. Ilyenkor már érdemes szakemberhez fordulni.