Csillagok

Ma ünnepli 50. születésnapját a mindig vagány Péterfy Bori

Péterfy Bori korát megelőzve hozta el Magyarországra a dögös alternatív rockzene feminin változatát. Az énekesnő szexi mezzoszoprán hangja belemászik az ember fülébe, csak úgy, mint a dalszövegei. Kinek ne jutna eszébe Boriról a „nézz mélyen a szemembe, tedd a kezed a farzsebembe” című dala?

Péterfy Bori többször is felvételizett a Színművészeti főiskolára, de sajnos nem vették fel, Bori azonban továbbra sem vesztette el a hitét, hogy valaha színésznő legyen. Azután több független társulathoz szegődött, mindig is az alternatív színházi vonal állt közel a szívéhez, csak úgy ahogy a zenében is. Végül a Merlin és Szkéné Színház előadásaiban kapott szerepeket. A Szkéné Színházban találkozott Schilling Árpáddal, a krétakör művészeti vezetőjével, így később együtt dolgozott a nagynevű Krétakör társulattal Pintér Bála rendezéseiben.

Péterfy Bori énekesnő MTI Fotó: Bruzák Noémi

A színésznő csak a harmincas évei közepén kezdett bele igazán a zenei karrierje felépítésébe. Az első zenekara az Amorf Ördögök volt. 2007-ben megalapította a Péterfy Bori & Love Band zenekarát, amiben az addigra megszűnt Amorf Ördögök zenekar szerzői; Tariska Szabolcs és Tövisházi Ambrus zenészek szerezték a dalokat, továbbá Lovasi András is írt az énekesnőnek számokat.

Péterfy Bori eközben a színházi karrierjét is építette, a Nemzeti Színházban kezdett dolgozni, Alföldi Róbert rendezésében. 2008-ban pedig a színésznő elnyerte a Nemzeti Színház színművészeként a Magyar Köztársasági Érdemjegy lovagkeresztjét.

Egy évre rá, már meg is jelent a Péterfy Bori & Love Band második albuma, amelyben a dalok a megszokott rockos beütéssel szemben már akusztikusabb és romantikusabb hangulatban szóltak. Az új albumon Bori már szövegíróként is alkotott. Ezek közül közreműködött a Téged nem, és a Porszem című népszerű számok megírásában. Az akkoriban frissen profilt váltott Petőfi Rádió szüntelen játszotta a Vámpír, vagy a Labamba című slágereket, így a banda egyre nagyobb sikereket ért el az alternatív rock zenei világban. Nem sokkal ezután Bori életébe belépett a csoda; világra hozta kisfiát Domát. Emiatt kicsit szüneteltette karrierjét 2012-ig, de a terhesség alatt is írt dalszövegeket. Bori a gyerekszülést követően még 3 nagysikerű albumot adott ki, utóbbi a Szédülés című album 2016-ban jelent meg. 2018-ben pedig a Péterfy Bori & Love Band tizedik évfordulóján az új dalokat tartalmazó album, Bori X címmel.

Az énekesnőről bizton állíthatjuk, hogy polihisztor az előadói szakmában, nemcsak a zenei karrierje szárnyalt, amiben egyszerre turnézott, klipet forgatott, és dalszerzőként tevékenykedett, hanem a film- és színházi világban is igen nagy sikereket ért el. A film szerepei közül talán a legismertebb a Poligamy, a Citromfej, vagy a zseniális Terápia sorozat 2. évadában való alakítása. Utóbbi szerepéről többször nyilatkozott, a Terápiában egy negyvenes feminista ügyvédnőt alakított, aki megbánta, hogy nem alapított családot, akkor amikor még lett volna rá lehetősége, és ahelyett a karrierjét választotta. Szerencsére Borinak a valóságban sikerült összeegyeztetnie a családalapítást a karrierjével, és csodálhatjuk is emiatt, mert bizonyította, hogy mennyi területen állja meg a helyét.