Kultúra

Egyszer volt, sokszor volt kiállítás a Műcsarnokban

December 1-ig tart nyitva az Egyszer volt, sokszor volt című kiállítás Műcsarnok#Boxban, Budapesten. A közönség kilenc animációs filmet láthat egy különleges alkotópárostól.

Serge Bloch illusztrátor és Frédéric Boyer író-fordító alkotópáros összefogott. Az Egyszer volt, sokszor volt című kiállítást először 2016-ban, nagyvárosi környezetben, a párizsi Centquatre kiállítóhelyen rendezték meg. A kiállítás most Budapesten van. Az itt látható animációk nagyrészt a Teremtés könyvének legismertebb részeit dolgozzák fel: a Teremtés, az Édenkert, Káin és Ábel, Ábrahám, Sára és Noé történetét; valamint Józsué könyvéből Jerikó elfoglalását, Jónás könyvéből pedig Jónás próféta elhívatását – írja az MTI.

Fotó: MTVA/Oláh Tibor

A december 1-ig nyitva tartó tárlatot Serge Bloch grafikáinak látványvilága és magyarul most megjelenő könyvének lapjai egészítik ki. Mint írják, Serge Bloch számára az elmúlt évek legnagyobb munkája volt az Ószövetség illusztrálása. Négy évig dolgoztak rajta Frédéric Boyer-val folyamatos diskurzusban. A könyvhöz közel kétezer rajz készült.

A filmek elkészítésében a La Fabrique d’ images csapata működött közre, az egyes epizódokhoz Benjamin Ribolet új zeneműveket szerzett. A filmeket francia nyelven hallhatják az érdeklődők a francia újhullám filmjeiből is jól ismert színész, André Dussollier narrációjával, egymást követően magyar és angol felirattal. A budapesti kiállítás alkalmából két epizód magyar nyelven, Dunai Tamás tolmácsolásában hallható.