Gyereknevelés

Kiránduljunk, amíg még lehet!

Bár egyre hidegebb napok jönnek, amíg napközben még időnként kisüt a nap, érdemes reggel felkerekedni és kirándulni menni a gyerekekkel. Összeszedtünk néhány – kicsit távolabbi – kirándulási lehetőséget.

Százhalombatta: Régészeti Park

Budapesttől a 6-os főúton nagyjából 40 perc alatt elérhető város számtalan izgalmas programot rejt. Itt található többek között a Matrica Múzeum, de a város határában húzódó Régészeti Park is rengeteg kalandot ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A halomsírok egyike még belülről is megtekinthető!

Fotó: iStock.com/Geribody

Komárom: Monostori erőd

Szintén nincs nagy távolságra a fővárostól a Komáromban található rendkívül impozáns és lenyűgöző Monostori erőd. Az épületben érdekes kiállítások keretében ismerkedhetnek a gyerekek az aranymosás technikájával, és megcsodálhatják a felállított hajómodelleket is. Az udvarról az eredetileg gabonaraktárként működő termekben a Kenyérmúzeumba lehet betérni, ahol tájegységek szerint láthatók az egyes sütőipari termékek és az idők során fejlődő gépek, eszközök.

Szarvas: Mini Magyarország

Ha nagyobb távolságra, esetleg hosszabb autóútra is vállalkozunk érdemes egyszer Szarvasig elmenni. A Mini Magyarország aktív családi vagy iskolai kikapcsolódást nyújt az ország egyetlen interaktív parkjában, illetve hazánk legnagyobb arborétumában. Magyarország, Erdély és a Felvidék közel száz híres történelmi épületét csodálhatjuk meg rendkívül részletgazdag, speciális technológiával készült makettek formájában. Nem csak lélegzetelállító látványt, de interaktív élményt is nyújt. Az arborétum maga pedig 1000 méter akadálymentesített útvonalon járható be.

Vétyemi ősbükkös és kisvasút

Zala megye kincseit egy egynapos kirándulás keretében is felfedezhetjük, a hegység egyik fő attrakciója a vétyemi ősbükkös, ahol kiválóan tanulmányozható, milyen is egy igazi erdő, amely harminc éve élheti a maga beavatkozás mentes, fakitermelés mentes életét. Alapállományát 160-170 éves bükkfák alkotják – ilyet manapság nem sűrűn láthatunk más erdőkben.