Csillagok

59 lett az akciófilmek belga színésze, Jean-Claude Van Damme

Már egészen fiatalon megismerkedett a harcművészetekkel, a testépítéssel és a balettel. Jól menő üzletet adott fel a színészetért. A filmvásznon az akcióhős szerepeket kapja általában.

Az 1960-ban, Brüsszelben született színész már tízévesen megismerkedett a harcművészettel, amikor beíratták őt egy shotokan karate tanfolyamra. Fekete övet szerzett és megnyerte az European Professional Karate Association középsúlyú bajnokságát. Testépítéssel is foglalkozott, elnyerte a Mr. Belgium testépítő címet. 16 évesen pedig elkezdett balettezni, öt évig tanulta. Két évvel később, tizennyolc évesen megnyitotta a California edzőtermet Brüsszelben, amivel állítólag már akkor nagyon sok pénzt keresett.

Jean-Claude Van Damme (középen) MTI/EPA/J.J.Guillen

Jean-Claude karateoktatója és csapatvezetője Brüsszelben Claude Goetz volt, akinél a színész a karate mellett taekwondo és Muay Thai fogásokat is tanult. Már 18 évesen versenyeken vesz részt, mérkőzéseit születési nevén, azaz Jean-Claude Camille François Van Varenbergként vívta.

Színészi pályafutását statisztaként kezdte, a nyolcvanas évek közepén a Karate tigris 1. – Nincs irgalom című filmben debütált. Ekkor negatív főszerepet kapott. Feladta jól jövedelmező üzletét és a színészet felé fordult. Az 1980-as évek elején az Amerikai Egyesült Államokba utazott, ahol eleinte kocsiban aludt és alkalmi munkákat vállalt. Az igazi áttörést az 1988-as Véres játék című film hozta meg számára, bár Arany Málna díjra jelölték miatta. A kritikusok nem lelkesedtek érte, de a film alapkőnek bizonyult Van Damme karrierjében.

Van Damme 1992-ben játszotta el a Tökéletes katona című film főszerepét, később ennek folytatása is készült. ’94 után filmjei nem váltották be a jegyeladási reményeket. Az 1999-es Tökéletes katona – A visszatérés után kilenc évig eltűnik a filmvászonról. 2008-ban a JCVD – A Van Damme menet filmmel tér vissza a mozik világába

Felesége, a szintén testépítő Gladys Portugues-szel a nyolcvanas években ismerkedtek meg, házasságukból két gyermek született, Kristofer és Bianca. 1992-ben elváltak, de néhány évvel később rájöttek, hogy mégsem tudnak egymás nélkül élni és 1999-ben újra összeházasodtak.