Csillagok

72 éves lett az életműdíjas Bánsági Ildikó

Tavasszal, Andorai Péter, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera mellett Bánsági Ildikó is életműdíjat vehetett át az 5. Magyar Filmhét nyitónapján. A Magyar Filmakadémia Egyesület idén első alkalommal ismert el életműdíjjal öt színészt, de a tervek szerint a következő években is öt-öt művészt részesítenek majd e díjban.

Már az érettségi után stúdiósként dolgozott a Nemzeti Színházba. 1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Simon Zsuzsa osztályában. Pályafutása során tagja volt a debreceni Csokonai Színháznak, a József Attila Színháznak, a Vígszínháznak, a Nemzeti Színháznak, és a Művész Színháznak is. Játszott a Thália Színházban, a Kelemen László színkörben és az Új Színházban is.

Bánsági Ildikó a színpadon. MTI/Bruzák Noémi

Évtizedek óta az egyik lefoglalkoztatottabb színésznő úgy a színházban, mint a kamera előtt. Bánsági Ildikó az életműdíj mellett a Nemzet Művésze címmel, Kossuth- és Jászai Mari-díjjal is kitüntették már, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Játszott többek között a Szindbád, a Fekete gyémántok, a Mephisto, a Hanussen, a Kojak Budapesten, az Édes Emma, drága Böbe, a Magyar vándor vagy a Szabadság, szerelem című filmekben, a Rózsa Sándor, a Családi kör vagy a Tea című tévéfilmekben is.

A TV2 Korhatáros szerelem című sorozatának első és második évadában ő alakította Mártát, a főszereplő, Júlia anyósát. A Duna Televízióban pedig a Csak színház és más semmi című sorozatban egy ismert színésznőt alakított.

Jeles András filmrendező volt az első férje, ez a házasság válással végződött. Csak úgy, mint második házassága, Gáspár Sándorral. A színészházaspárnak két gyereke született Gergő és Kata. A két színész igazi álompárnak számított, egészen 2003-as válásukig.

Bánsági Ildikó a Hogy volt!? felvételén MTVA Fotó: Zih Zsolt

Lánya, Gáspár Kata a színésznő nyomdokaiba lépett, szerepelt többek között az Apám beájulna című filmben, jelenleg az egyik kereskedelmi csatornán futó sorozat főszerepében láthatjuk a képernyőn.