Kultúra

Fotókiállítással emlékeznek a Nobel-díjas magyar íróra

Kertész Imre tanulóéveit, valamint első feleségének, Vas Albinának megrendítő sorsát mutatja be az a kiállítás, amit az író születésének 90. évfordulója rendeznek meg Szabadkán.

A kiállítás anyagának döntő többségét most először láthatja a nagyközönség – számolt be róla az MTI. Kertész Imre és Vas Albina 1953. szeptember 14-én ismerkedtek meg egy kávéház teraszán. Kertész Imre akkor huszonnégy éves, katonai szolgálatát töltő fiatalember volt, a 33 éves Vas Albina pedig két hete szabadult a kistarcsai internálótáborból – írja a Kertész Imre Intézet közleménye.

Kertész Imre Nobel-díjas író 2016. márciusában hunyt el
Fotó:MTI/ Szigetváry Zsolt

Albina nehéz gyerekkora után 1951-ben elvált első férjétől, és felszolgáló lett. 1952 őszén egy utólag nehezen rekonstruálható ügy miatt újabb kirakatper áldozata lett, immár gyanúsítottként, többévi börtönítéletre számítva. Albina vádemelés és ítélethozatal nélkül töltött egy évet vizsgálati fogságban és Kistarcsán. Elkobzott, mindössze 28 négyzetméteres lakását 1954 tavaszán sikerült visszakapnia. Kertész Imrével ekkortól kezdve 1991-ig, az író édesanyjának haláláig a Török utcában lakott, szegényes körülmények között.

Kertész Imre ezalatt lemondva a biztos egzisztenciáról, egyre szisztematikusabban kezdett el dolgozni: első regénye -amely csak a befejezése után kapta a Sorstalanság címet – tizenhárom évnyi, kudarcokkal teli munka eredménye. A regény nem készülhetett volna el Albina áldozatvállalása nélkül.

Az író kétszer is tervezte, de végül mégsem tudta megírni Albina történetét. „Nem az élete volt nagyszerű: ő maga volt nagy lélek. Az én munkám az ő emlékműve is” – emlékezett meg róla. A fotótárlat október 17-től november 11-ig lesz látható a Szabadkai Kortárs Galériában.