Csillagok

Isten éltesse a 66 éves Katona Klárit!

Katona Klári volt az első azok közül a négy nagy emblematikus énekesnő közül – Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta és Harangozó Teri után –, akinek önálló nagylemeze jelent meg Magyarországon.

Katona Klári már 13 évesen énekelt, eleinte a Kék Csillag, majd a Neoton együttes énekeseként kezdte a pályáját, amelyet később szólistaként folytatott. Elég korán rendszeres szereplője a hazai és a külföldi tánczenei fesztiváloknak.

Katona Klári táncdalénekesnő MTI Fotó: Bruzák Noémi

1976-tól legtöbb dalát éveken át Demjén Ferenc írta az énekesnő számára, melyek közül rögtön az első, a Savanyú a csokoládé óriási siker lett. Majd 1981-ben kezdett el dolgozni Presser Gáborral, és 1981 végén a Titkaim c. album hozta élete legnagyobb sikerét, mely a Presser Gábor–Sztevanovity Dusán szerzőpárossal való ötéves együttműködés első darabja volt. Ebben az időszakban több zenés darabban is szerepelt.

1992 óta pedig saját maga írja dalait, olyan zenész- és szerzőtársakkal kiegészülve, mint Szakcsi Lakatos Béla és Babos Gyula. Később, mint műsorvezető szerepelt több tévécsatornán, majd a Magyar Telekom adománygyűjtő szolgáltatásának lett a szóvivője. Katona Klári csodás karriert futott be, miközben a hetvenes évek hazai szólistái közül sokan teljesen eltűntek, mert képtelenek voltak úgy menedzselni karrierjüket.

Legutóbbi lemezét 2003-ban adta ki Óvodás dalaim címmel, melyből tévéműsort is készített Zeneország néven. Két éve pedig Közelség címen saját könyvet írt az egymásra figyelésről, a férfi-nő kapcsolatokról, az apró hétköznapi csodákról. Azóta nem is hallottunk róla.

Katona Klári nem szerepel tehetségkutató műsorokban, nem ad ok nélkül interjút, és nem készülnek róla fotók hazánk celeb-eseményein. Úgy tartja a tehetség egy eszköz, ami lehetőséget biztosít az embernek a kiteljesedéshez. Úgy tűnik neki sikerült; egyszer egy interjúban azt nyilatkozta, szereti a születésnapját, mert „jóban van a korával”.