Gyereknevelés

Még lehet jelentkezni az Estöri kreatív történelmi versenyre

Október 14-ig várják háromfős csapatok és felkészítő tanáraik jelentkezését az Estöri kreatív történelmi versenyre, amely idén a dualizmus korát dolgozza fel digitális eszközök segítségével.

Az Esterházy Magyarország Alapítvány által szervezett Estöri történelmi verseny, negyedik alkalommal indul el idén és olyan kérdésekre keresi a választ: hogyan látják a polgári társadalom és az iparosodás kialakulását azok a fiatalok, akik már a negyedik ipari forradalmat tapasztalják meg? Miképp képzelik el a dualizmuskori hírlapok címlapjait? Influencer vagy inkább híradós lett volna Deák Ferenc? Milyen korlenyomat maradt volna fönn a kiegyezés korából, ha már akkoriban is lett volna internet?

Fotó: Shutterstock

A 16-17 éves diákoknak a versenyen többek között hírportál címlapokat és közösségi média oldalakat kell felépíteniük és menedzselniük. Megtanulják, mi a hírérték, elsajátíthatják a megnyerő címek és bevezetők írásának rejtelmeit. Mivel kiemelt jelentősége lesz a megfelelő szöveges- és vizuális ábrázolásnak, nem csupán a történelemkedvelőket, de azokat is várják, akik a média, a kommunikáció, az informatika, a művészettörténelem vagy a rajz iránt vonzódnak, és kreatív ötletekkel rendelkeznek.

A hat hónapig tartó, többfordulós verseny döntősei a kismartoni Esterházy-kastély Haydn termében mérhetik majd össze tudásukat.

Az Esterházy Magyarország Alapítvány célja a tudomány, az oktatás és a kultúra területén a párbeszéd fenntartása, a társadalmi fejlődés aktív előmozdítása, platform teremtése példamutató események számára. A versenyt azért rendezik meg minden évben, hogy a tanulók önálló ismeretszerzés, kutatás segítségével megismerjék Magyarország történelmét, kultúráját és életmódját.