Gyereknevelés

A legszuperebb őszi kiránduló helyek a családdal!

Az őszi időben érdemes megragadni az alkalmat és a családdal együtt megcsodálni az aranyló és vörös faleveleket, vagy felülről, egy kilátóból rálátni Magyarország legszebb tájaira.

Nem csak a szülőknek fontos, hogy egy-egy hétvégén elengedhessék a hétköznapok gondjait, de a gyerekeknek is kifejezetten szükségük van az ilyen közös családi élményekre, hogy ők is kiszakadjanak az iskola vagy az óvoda környezetéből és a családi körében egy új kalandot élhessenek át a természetben. Egy ilyen kirándulás igazi felüdülés, és a gyerekek nosztalgiával fognak rá visszaemlékezni felnőtt korukban.

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

1. Pityerszegi skanzen az Őrségben (3+ éves gyerekeknek)
Az Őrség Magyarország egyik legmesebelibb tája, és betekintést enged a múltba. A pityerszegi skanzenben megismerhetjük őseink mindennapjait; a skanzenben a 1700-as években felépített Őrségi Népi Műemlékegyüttes épületeit eredeti, 300 évvel ezelőtti állapotukban őrizték meg. A skanzen fogadóépületében pedig népi kézműves bolt működik, az odalátogatók eltölthetnek egy varázslatos ebédet a pajtabüfében is, ahol a tradicionális őrségi ételekből lehet válogatni. A skanzenen kívül még érdemes a közeli erdőkben egy nagy sétát tenni, az ezerszínű erdőben számtalan patak található.

2. Szalajka-völgy (8+éves gyerekeknek)
A Szalajka-völgy a Bükk-hegységben található, és elsősorban az itt lévő Istállós-kői-barlangról, vagy ahogy a köznyelvben hívják az ősember barlangról ismert. A varázslatos tisztásra gyalog egy nagyobb túrával, vagy akár erdei kisvasúttal is fel lehet jutni. Igencsak kalandos élmény lehet a gyerekek számára. Utunkat a Szalajka-patak kíséri, közben pedig megcsodálhatjuk a halastavat, a pisztrángtenyészetet, a Sziklaforrást, és a Fátyol-vízesést is, amely tényleg elképesztő látványt nyújt, mintha a tündérmesekönyvek lapjaiból téptük volna ki a képet. A vízesés néha elapad, de bízzunk benne, hogy kis szerencsével láthatjuk, ahogy a vízzuhatag végig fut a tizennyolc lépcsőből álló mésztufagáton. A túrától kifáradva a napot egy helyi étteremben is kipihehetjük, ahol mindenképpen érdemes kipróbálni a sült pisztrángot!

3. János-hegy (1+éves gyerekeknek)
Ha fővárosiak vagyunk, és közeli kiránduló helyet keresünk, válasszuk a János-hegyet, mivel ez Budapest legmagasabb pontja. Itt található az Erzsébet-kilátó, melyet Erzsébet királynő után neveztek el. A főváros legjobb kilátóhelye ez, ebből a pontból tárul elénk legszebb pompájában Budapest, így érdemes úgy időzíteni a kirándulást, hogy esti fényekben láthassuk a várost. Az 527 méter magas kilátó feljutásához használjuk a libegőt, amely csak hab a tortán a János-hegyi kirándulás során. Bár nem kellett nagyon messzire utaznunk, de a friss levegő azért itt is élvezhetjük.

Fotó: iStock.com/kieferpix

4. Csörgő-patak, erdőrezervátum (5+éves gyerekeknek)
Ha a Mátrában kirándulnánk, érdemes ellátogatni a Felső-Mátrában található leggyönyörűbb és leghosszabb vízfolyamhoz, amely egészen Mátraszentistván alatt fut. A túraútvonalat zöld jelzések mutatják, mely útvonal egyik pontja érint egy letűnt mesterséget, Hutahelyen az egykori helyi mesterségnek állít emléket egy kis rekonstruált üveghuta. A vadregényes őszi erdő és a friss levegő újult erővel tölti meg a szülők és a gyerekek lelkét. Mátraszentistvánon pedig érdemes megállni egy kiadós ebédre a Vidróczki csárdában!