Életmód

Kimerült vagy? Változtass az életmódodon

Egyre többen érzik azt, hogy nem csupán fáradtak a hétköznapok kihívásaitól, hanem egyenesen kimerültnek érzik magukat. De semmi pánik, van megoldás arra, miként nyerhetjük vissza energiánkat.

A folyamatos fáradtság és kimerültség nem csak kellemetlen állapot, de akár veszélyes is lehet. Figyelmetlenné válunk és ez nem előnyös sem a munkahelyünkön, sem például a közlekedésben. Érdemes mindent megtenni azért, hogy ismét energiával teli életet élhessünk. Van néhány megoldás, életmódbeli változtatás, amellyel hatékonyak lehetünk. Ha mégsem érnénk el célunkat, akkor mindenképpen keressük fel orvosunkat.

A kiemrültséget orvosolni lehet néhány életmódveli változtatással. Fotó: shutterstock/ViDi Studio

Krónikus fáradtság esetén elsőként érdemes a táplálkozásunkat megváltoztatni. A gyors és feldolgozott élelmiszerek nem tartalmazzák azokat a szükséges és egészséges tápanyagokat, amelyre szervezetünknek szüksége van. Javasolt ezért kerülni ezeket. Nyilván egyik napról a másikra nem olyan egyszerű feladat ez, de ez sem lehetetlen. Az is járható út, ha fokozatosan váltunk egészséges ételekre. A B-vitaminokat tartalmazó ételeket mindenképpen iktassunk az étrendünkbe, ilyenek például a belsőségek, mint a máj.
A kimerültség elmulasztásához alapvető feladat az egészséges étkezésen túl a megfelelő minőségű, pihentető alvás. Legalább hét-kilenc óra alvás az, amely szükséges egy felnőtt ember számára. Ha nehézséget okoz az elalvás, akkor több módszert is kipróbálhatunk. Mivel ilyenkor egyre jobban zakatol az agyunk az eseményeken, feladatokon és egyéb problémákon, így érdemes elterelni figyelmünket erről. Idézzünk fel mindent, ami pozitív és jó dolog az életünkben. Kezdve a napi jó eseményektől, vagy az újonnan vásárolt ruhánkig, de örülhetünk az autónknak, egy finom vacsorának, kellemes találkozásnak, egy jó filmnek, a hajnali napfénynek, vagy akár a reggeli kávénak. De nem csak a nap végi elszámolás nyugtatja meg a lelkünket, hanem az is, ha napközben próbálunk örülni minden pozitív apróságnak. Ha látunk egy szép fát vagy virágot, ha ránk köszönt a szomszéd vagy éppen hallottunk egy vidám számot a rádióban.
Mindezen túl végezhetünk légző gyakorlatokat is, vegyünk mély lélegzeteket és lazuljunk el. Érdemes fél órával a lefekvés előtt hanyagolni a mobilozást, számítógépezést, mert a fény rossza hatással van az alvásért felelős melatonin hormonunkra.
A kimerültséget hosszú távon az is enyhítheti, ha minél több izmot fejlesztünk a testünkön. Nem kell ehhez azonnal konditerembe rohannunk. Elég, ha cipekedünk kicsit a boltból vagy kertészkedünk, esetleg nagyokat sétálunk. Az izmok építése ugyanis fokozzák az anyagcserét, így adja vissza az energiánkat.
A stressz oldása is alapvető ahhoz, hogy nyugodtak legyünk és energiával teli életünk legyen. A meditáláson és sporton kívül érdemes megpróbálni azt, hogy estére letesszük a feladatainkat. Vagyis este már nem azon tipródunk, hogy milyen teendőnk van másnap, mire kell odafigyelnünk, vagy mit ne felejtsünk el.
Ha pedig a félelem nem enged minket megnyugodni, akkor egyet tehetünk, ami hatékony megoldás. Gondoljuk át mi a félelem tárgya. Tanulmányozzuk alaposan, minden szemszögből és hamarosan rájövünk, hogy már kevésbé félelmetes. Ráadásul mindeközben akár megoldás is születhet a problémára.