Kultúra

Adrien Brody édesanyjának Budapesten nyílt kiállítása

Sylvia Plachy képeiből Dalok fekete-fehérben címmel, kiállítás nyílt a Műcsarnok Kamaratermében. A kiállítást november 24-ig lehet látogatni.

Sylvia Plachy magyar származású amerikai fotográfus az 1956-os forradalom után lovaskocsin elrejtőzve menekült szüleivel Amerikába. Azután a család New Yorkba költözött, ahol Sylvia Plachy-ból híres fotóművész vált. A fotóművész képein olyan legendás rendezők tűnnek fel, mint Andrej Targovskij, vagy Pedró Almodóvar. Sylvia Plachy terve eleinte az volt, hogy csak boldogságot sugárzó képeket készít, de a fehér nem létezhet fekete nélkül, így úgy döntött, hogy az élet másik oldalát is megmutatja.

Anya és fia 2018-ban egy megnyitón, New Yorkban Fotó: iStock.com/Sam Aronov

Sylvia Plachy 1974-től dolgozott egészen 2004ig a New York-i Village hetilapnak. 1990-ben ezekből a képeiből összeválogatott egy albumot, amely egy akkor új Tom Waits lemezzel együtt jelent meg, ezért elnyerte az Infinity díjat. Sylvia ekkoriban mutatta be az egyik tanára Andréj Kertész fotóművésznek. A lelkes diák és mestere nem csak azért értettek szót, mert Kertész is magyar származású, hanem mert hasonló volt a világnézetük.

2004-ben Plachy Golden Light-díjat kapott az Önarckép hazatérő tehenekkel című albumáért. Azóta a fotogfáfusnak rendszeresen jelennek meg képei a The New Yorker, a New York Times, a Vogue és más nagy magazinok hasábjain. Kiállításai New Yorktól Tokióig hatalmas sikert aratnak, és Magyarországon is eddig három kiállítása volt.

Adrien Brody édesanyja egy időben még sokszor visszajárt szülőföldjére, főleg a 60-as 70-es években, amikor még egyetemistaként és egy kölcsönvett fényképezőgéppel érkezett haza. „Legjobban a régi szagoknak örültem, imádtam a cigarettát, a presszókat, télen a füstöt, a villamos csilingelését, nekem ez volt Magyarország” – mondta egyszer a fotógráfus, aki idővel férjhez ment Elliot Brody történelemtanárhoz, és megszületett a kis Adrien. A kiállításon, a mára sikeres színész tinédzserkorából is láthatóak fotók.