Életmód

Nem is gondoltad volna, hogy ezek is öregíthetik az arcbőröd

Sokat tehetünk azért, hogy az arcunk bőre sokkal kevesebbet mutasson, mint amennyi a valódi éveink száma. Ám néhány kiváltó okra egyáltalán nem is gondoltunk, amelyet érdemes kiküszöbölni.

Persze a jó gének nagy előnyt jelentenek abban, hogy sokkal fiatalabbnak látsszon az arcunk, mint a valós korunk. Sokat tudunk arról is, hogy miként lehet elkerülni a ráncokat. Például alap a pihentető és megfelelő mennyiségű alvás. Ugyanígy azt is jól tudjuk, hogy a napsugárzás örökre nyomot hagyhat az arcunkon, csakúgy, mint a stressz.

Az arcbőrünket akár a kipufogógázok is öregíthetik. Fotó: shutterstock/H_Ko

Az sem titok, hogy az alkohol fogyasztása hamar meglátszik az arcunkon és az ételek, amelyek a tányérunkra kerülnek is hozzájárulnak üde bőrünkhöz. De olyan extrém módszerekről is hallottunk már, hogy érdemes elkerülni a bőrünk ráncolását. Vagyis a lehető legkevesebbet húzzuk fel a szemöldökünk, ráncoljuk a homlokunk és ne mosolyogjunk, amikor csak tehetjük. Végül is a botox kezelés is ezen az alapelven működik, egész egyszerűen lebénítja a az arcizmokat.
Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy a cukor fogyasztása is tönkre teheti az arcbőrünket. Ennek oka, hogy a cukrok többek között a kollagénhez kötődnek, amelynek nincs pozitív hatása a bőrünkre. Ezért lehetőség szerint kerüljük a cukros ételeket és italokat.
Tévhit, hogy a zsír árt a szervezetünknek, különösen az arcunknak van rá nagy szüksége. Ugyanis hozzájárul a bőr rugalmasságának megtartásához.
A téli fűtés sem kíméli az arcunkat. Sokan túlfűtik lakásukat, mert szeretnek pólóban otthon lenni. Ám mindez kiszárítja a bőrünket, ez pedig azt okozza, hogy a kelleténél hamarabb megjelennek az apró ráncok.
A kipufogógázok nem csak a tüdőnket teheti tönkre, hanem legalább 20 százalékkal növelheti az arcunkon megjelenő pigmentfoltokat. Azért ne zárkózzunk be a lakásba az életünk hátralévő részébe. Helyette együnk sok olyan ételt, amelyben rengeteg antioxidáns van.