Életmód

Hogyan előzheted meg a munkahelyi kiégést?

A munkahelyi kiégés bárkit fenyegethet, de nem kell feltétlenül elviselnünk, mint az életünk elkerülhetetlen részét. Remekül megelőzhető. Erre mutatunk néhány hasznos és hatékony megoldást, módszert.

Megelőzni sokkal hatékonyabb a munkahelyi kiégést, mint kezelni. Egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismeri orvosi esetként a kiégést. Emberek millióinak életét keseríti meg napról-napra. Ha hagyjuk elhatalmasodni a kiégést, akkor szinte visszafordíthatatlan károkat okoz. Elsőként csak az elégedetlenséggel kezdődik, aztán folytatódik a jó közérzet csökkenésével, végül mindez a munka rovására megy.

A munkahelyi kiégés megelőzhető. Fotó: shutterstock/REDPIXEL.PL

Az egyik hatékony módszer a kiégés elkerülésére az, ha felmérjük az időknek, hogy mennyit fordítunk munkára. Mennyi időt szánunk otthon is a munkahelyi feladatokra és mennyi magunkra vagy a családunkra valamint a pihenésre. A felmérést végezzük egy hónapon át. De már egy heti megfigyelés is képet adhat szokásainkról. Azután összegezzünk. Ha azt látjuk, hogy a munkára sokkal több időt szánunk, mint kellene, akkor azonnal változtassunk. Ezzel idejében megelőzhetjük a kiégést.
Az is megoldás lehet, ha van arra mód, hogy a munkahelyi feladatainkat távmunkában végezzük. Ez a munka módszer adhat egy kis változatosságot és az önállóság érzését. Saját tempóban dolgozhatunk anélkül, hogy kollégáink megzavarnának. Így akár még produktívabban is lehetünk, mint az irodában.
Fontos a megelőzésben az is, hogy ketté válasszuk az életünket a munkánktól. Nem kúszhat be az otthonunkba, szabadságunkba a munkahelyi feladat. Amikor elhagyjuk a munkahelyünket, egészen egyszerűen koncentráljunk magunkra, családunkra és barátainkra. Pihenjünk és tegyük a dolgunkat, de ne munkahelyi feladatokkal töltsük az időt. Ha kell kapcsoljuk ki a szolgálati telefont és felejtsük el a munkahelyi e-mailt. Ha másképp nem megy, akkor telefonunkon állítsuk be, hogy csak a család és a barátok hívhatnak a pihenőidőben. Az e-mailokat is “le lehet némítani”, hogy a munkaidő után már ne zavarjanak.
Ugyanígy a nyaralás, szabadság ideje alatt is ezen módszert kell alkalmazni. Persze ahhoz el kell menni pihenni, mert sokan még a szabadságot sem veszik ki. Pedig a munkahelyi kiégés megelőzéséhez elengedhetetlen a feltöltődés. Nem kell messzi tájakra utazni vagy méregdrága nyaralást finanszírozni. Egy közeli, olcsóbb hely is megadhatja a környezetváltozás biztosította feltöltődést.