Gyereknevelés

Ennyi elhízott gyerek lesz 2030-ra

Jelenleg körülbelül 158 millióan vannak, de számuk tíz éven belül ijesztően megugrik, írja jelentésében az Elhízástudományi Világszövetség.

A tetemes túlsúly nemcsak a felnőtteknél, hanem bizony a gyerekeknél is egyre nagyobb problémát jelent világszerte. Az Elhízástudományi Világszövetség (World Obesity Federation) jelentéséből kiderül, hogy jelenleg körülbelül 158 millió gyerkőc tekinthető elhízottnak a Földön, de számuk 2030-ig ijesztően megugrik majd: addigra 250 millióan lesznek.

Fotó: Shutterstock

 

Ez a becslés nem túlzó, és nem is óvatoskodó – a szakemberek szerint teljesen reális lehet, hogy a mozgásszegény életmód és az egészségtelen nyugati étrend következtében ennyi gyereknél alakulhat majd ki tetemes túlsúly. Ráadásul, mivel az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országokban jóval erőteljesebben marketingelik magukat a gyorséttermek, valószínű, hogy ott ugrik meg leginkább az elhízott gyerekek aránya a következő években – írják a jelentésben.

Hogy hol lesz a legtöbb elhízott gyerek? 2023-ra Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban. Ami az USA-t illeti, 2030-ra az 5-9 évesek 26 százaléka, a 10-19 éveseknek pedig a 24 százaléka lehet elhízott.

Ez, a családok mellett, az egészségügyre is nagyobb terhet róhat majd. Egyrészt a negyedmilliárdnyi elhízott gyerek ellátására kellene felkészülni a szervezet szerint, másrészt pedig arra, hogy a túlsúlyos gyerekekből nagy valószínűséggel túlsúlyos felnőttek lesznek, akiknél nagyobb a krónikus betegségek kialakulásának kockázata.

A legjobb persze a megelőzés lenne, és az, ha mindannyian átgondolnánk, milyen ételekből és italokból mennyit adunk a gyerekeknek, illetve eleget mozognak-e a hétköznapokon.