Kultúra

Új filmjének világpremierjére készül az Oscar-díjas magyar rendező

A Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége által A-kategóriásként elismert goai filmfesztivál csak 15 filmet válogatott be az idei versenyprogramjába, de az Oscar-díjas Deák Kristóf új filmje ott lesz.

A goai Indiai Nemzetközi Filmfesztiválon szerepel először Deák Kristóf Foglyok című televíziós nagyjátékfilmje. A magyar film India legrégebbi és legnagyobb fesztiválján olyan alkotásokkal együtt versenyez az Arany Páva-díjért, mint az Ezüst Medve-díjas Lótolvajok, amelynek rendezője a Narcos című sorozat Pablo Escobarját alakító brazil Wagner Moura – közölték az alkotók az MTI-vel.

Deák Kristóf rendező a legjobb rövidfilmnek járó díjjal a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. Deák Kristóf a Mindenki című filmjéért részesült az elismerésben. (MTI/AP/Chris Pizzello)

Az Oscar-díjas rendező filmje az ötvenes évek elején, a Rákosi-korszak legsötétebb napjaiban játszódik Budapesten. Egy család életébe két ÁVO-s alakjában betoppan a hatalom, és innentől kezdve nemcsak ők nem hagyhatják el a lakást, de minden érkező rokon és ismerős is fogságba esik – és egyikük sem sejti, hogy miért. Az igaz történetet feldolgozó film abszurd humorral ötvözi a korszak fojtogató, paranoid hangulatát…

A Foglyokat az alkotók közül a rendező, Deák Kristóf, a film egyik producere, Dreissiger László, Szamosi Zsófia színésznő, valamint Vörös András forgatókönyvíró képviseli majd Indiában, ahol november 20-án kezdődik a filmes seregszemle. A Foglyok televíziós bemutatója várhatóan 2019. decemberben lesz a Duna televízió műsorán, moziban pedig csak exkluzív vetítések keretében lehet majd megnézni a filmet.