Életmód

Bizarr tengeri csemege, mint vitamin forrás

Bár ez meglepő tény lehet, de az algát már évezredek óta fogyasztják. Igaz, hazánkban csak az utóbbi időszakban lett népszerű. Miért fontos beépíteni az algát a mindennapjainkba?

Az ázsiai népek, köztük a japánok már évezredek óta gyűjtik a nagyobb méretű algákat a tengerből, ilyen például a nori, amely a sushi étel alapja. Az első európai felfedezés 1524-ből származik, amikor is egy misszionárius vette észre, hogy a mexikói partoknál az indiánok nagy mennyiséggel gyűjtenek be tengeri növényeket majd azt el is fogyasztják.

A spirulina remek vitamin és ásványi anyag forrása. Fotó: shutterstock/Cozine

Ma már nem csak a nagyobb méretű algákat ismerjük, mert felfedezték, hogy a különböző mikroalgák még több tápértéket tartalmaznak, mint például a nori. Az mikroalga egy igen érdekes összetételű növény, fehérjetartalma akár 60 százalék is lehet, amely 3-4 szer több, mint amennyi a halban vagy a húsban van.

Akik szigorúan vegetáriánus étrenden élnek, azoknak a szóján és más fehérje helyettesítő ételeken kívül ajánlott a spirulina étrendkiegészítő fogyasztása. A spirulina jelenleg a legnépszerűbb mikroalga alga kivonatból készült étrendkiegészítő a világon. A spirulinát por vagy tabletta formában egyre több bio élelmiszerboltban vagy akár gyógyszertárban és drogériában megtalálhatjuk.

A spirulina egy természetes vizekben élő spirálos szerkezetű algafajta. Ezt a kék-zöld mikroalga fajtát a dél-amerikai, és dél-afrikai tavakban fedezték fel, de mivel képes önmaga sokszorosítására, ma már mesterséges körülmények között is nagy mennyiségben termesztik. Tele van ásványi anyagokkal és B12 vitaminnal, amely az agyműködésért és a vörös vérsejtek termelődéséért felelős vitamin. Megtalálható még benne a klorofill, amely teljes értékű fehérjét és zsírsavakat tartalmaz. Fehérjéi mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazzák, amelyeket a szervezetünk nem tudna önmagától előállítani. Ezért is számít csoda ételnek ez az alga.

A spirulinának még meglepően sokféle a vitamin tartalma; tele van vassal, magnéziummal, nátriummal, foszforral és kalciummal. A sejtvédő béta-karotin tartalma pedig ötször több, mint a répának és negyvenszer több, mint amennyi a spenótban megtalálható. Hatékony immunerősítő, méregtelenít, védi a szemeket, csökkenti a vércukorszintet, javítja a májműködést, segít az agyműködésben és ezáltal a depresszió és stressz ellen is hatékony ellenszer. Segíthet az allergiás tünetek enyhítésében és a szervezetünk keringési rendszerére is jótékony hatással van.

A spirulina por vagy tabletta nem is megfizethetetlen, íze jellegtelen, érdemes tehát naponta fogyasztani nem csak vegetáriánus étrend mellett, hanem bárkinek, mert több mint 100-féle tápanyagával a világ legteljesebb élelmiszerének tartják.