Kultúra

A jövő világsztárjai a Müpában

November 8. és 11. között Európa legtehetségesebb fiatal muzsikusai váltják egymást a Müpa Fesztivál Színház színpadán a Rising Stars programsorozat keretében.

Az Európai Hangversenytermek Szervezetével (ECHO) közösen rendezett fesztiválon idén a Goldmund Vonósnégyes, Magnus Holmander klarinétos, João Barradas harmonikaművész, Pablo Ferrández csellista és Simon Höfele trombitajátékos lépnek fel. Az 1995-ben elindított Rising Stars sorozatban a szervezet tagjai évente újabb és újabb, ifjú, tehetséges muzsikusokat delegálnak európai hangversenyturnéra, a tagintézmények hangversenytermeibe.

Tehetségesek és fiatalok Fotó: Alfonso Salgueiro Lora

„Fontosnak tartjuk reflektorfénybe helyezni a művészek új generációját, és erre a sokak által várt, a Müpában fesztiválszerűen működő Rising Stars sorozat tökéletes lehetőséget ad: a jövő sztárjait láthatjuk a színpadon” – idézte a Müpa sajtóközleménye Káel Csabát, az intézmény vezérigazgatóját.

A Rising Stars-koncertek különlegessége többek között abban rejlik, hogy a muzsikusok eljátszanak egy, külön az ő részükre komponált kortárs művet, amelyet az ECHO rendelt meg, a Müpa így az előző évekhez hasonlóan idén is számos magyarországi ősbemutató helyszíne lesz a fesztivál során. A fiatal csillagok – akik a jövő sztárjának számítanak – tartalmas fesztiválprogrammal várják a koncertlátogatókat, összesen öt hangversennyel, valamint a koncertek után pódiumbeszélgetésekkel és dedikációkkal.