Gyereknevelés

Molnár Ferenc regénye ihlette a játszóteret

Októberben nyitotta meg kapuit a Belváros és a Palotanegyed határán fekvő megújult Múzeumkertben lévő, Molnár Ferenc regénye ihlette tematikus játszótér.

A Múzeumkert emblematikus szerepet tölt be a magyar irodalomban azon gyerekkultúra által, amelyet Molnár Ferenc örökített meg a Pál utcai fiúk című regényben. A kialakított játszótér azt a célt szolgálja, hogy a múzeumlátogatókon, a sétáló nyugdíjasokon és szerelmespárokon kívül a gyermekek is birtokba vehessék a kertet.

A tematikus játszótér jeleneteket villant fel a Pál utcai fiúk című regényből, illetve kialakítása kapcsolódik a magyar történelemhez és a Nemzeti Múzeum történetéhez.

A játékok a békebeli főváros hangulatát idézik meg a látogatóknak, visszarepít bennünket abba a korba, mikor még verklisek járták az utcákat, és apró lóvasúti kocsik várták az utasokat a hangulatos kis állomásépület mellett. Külön területet alakítottak ki azok számára, akik fel szeretnék eleveníteni a Pál utcai fiúkból is jól ismert játékot, a golyózást – korabeli elnevezésével a gojzizást. Sőt a játszótéren a játék szabályai mellett egy automatát is kiállítottak, amiből üveggolyókat lehet venni.

A 2-14 éves korosztály számára egy nagyon menő steampunk gőzfűrészüzemet alakítottak ki a park hátsó felén, ami egyszerre mászóka, csúszda és játszóvár is. A kisebbeknek található itt lóvasút, ami az egykori, a Kálvin teret Újpesttel összekötő vonalnak állít emléket.

Az öntöttgumi ütéscsillapító felületben feltűnik a gittegylet pecsétje, valamint több játék- és térelemről is Bokáék és más ismert nevek köszönnek vissza.