Csillagok

A Szomszédok Etusa betöltötte a 83-at

Csűrös Karola nem csupán a Szomszédok Mágenheim Júliájának volt a nagymamája, de egy ország Etusa lett a népszerű teleregény nyomán. A kultikus televíziós sorozat minden szereplője számára országos ismertséget hozott.

Az 1936-ban Budapesten született színésznő felmenői között ott vannak Bruckner Győző és Csűrös Zoltán kémikusok, akadémikusok. Már gyerekként táncolni tanult, 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Még ebben az évben a Győri Kisfaludy Színházba szerződött, majd 1962-től a budapesti Madách Színház művésznője, mellette pedig rendszeresen vendégszerepelt a Bartók Gyermekszínházban is. Játszott egyebek mellett a Két emelet boldogság, a Kilenc perc, a Ballada egy lányról, A város peremén és a Patyolat akció című filmekben.

Csűrös Karola Noel Coward: Forgószínpad című színművének egyik jelenetében. MTI Fotó: Sándor Katalin

A kezdeti naiva-szubrett szerepkörből hamarosan érett karakterszínésszé vált. Alakításaira az alapos kidolgozottság jellemző. Több filmben és televíziójátékban is szerepelt. Ismertebb alakítása az Úri muri Rozikája, az Ahogy tetszik Céliája. Erőssége a vígjáték, ahol modern leányfigurák sikeres megformálója. A kamera előtt jelentősebb feladathoz a Két emelet boldogságban (1960) mint Szabó Gyula partnere, a Ballada egy lányról (1959) című rövidfilmben pedig táncosként jutott.

Bár számtalan színházi darabban, játékfilmben és tévéfilmben szerepelt, és kölcsönözte hangját megannyi szinkronszerepben, az igazi ismertségre a népszerű Szomszédok című teleregényből tett szert, ahol Mágenheim Júliának (Ábel Anita) játszotta a nagymamáját, Etust. A Szomszédok az egyik legkedveltebb, legismertebb és legnépszerűbb magyar televíziós filmsorozat volt az 1980-as évek második felében és 1990-es években, amelyet 1987-től 1999-ig vetítettek.

Műfaját tekintve teleregény és romantikus filmdráma-sorozat. Az első rész próbaadását 1987. május 7-én, amíg az utolsó 331. fejezetét 1999. december 30-án tűzték műsorra a Magyar Televízióban. A sorozatot Magyarországon az MTV-n, az M1-en és az M2-n vetítették le a televízióban. A kultikus sorozatot többször ismételték: legutóbb az M3 csatorna 2017-ben.

Csűrös Karola, Kulka János és Ábel Anita színészek és Horváth Ádám rendező a Magyar Televízió Szomszédok című teleregényének külső helyszíni forgatásán. MTI Fotó: Hámor Szabolcs

Csűrös Karola ötven éven keresztül élt boldog házasságban Horváth Ádám televíziós rendezővel, aki idén nyáron hunyt el. A Kossuth-, Erkel- és Balázs Béla-díjas rendező, érdemes és kiváló művész hosszú ideje küzdött a betegségével, ami idén nyáron, 89 éves korában legyőzte őt.