Szerelem

Az ajkak árulkodnak a vágyakról

A magánhangzók kiejtése árulkodhat arról, hogy kinek, milyen a szexuális beállítottsága, legalábbis az Ohio Állami Egyetem professzorai egy friss kutatás során ezt állapították meg.

A kutatás egyik alapja az volt, hogy gyakran beszélünk ismeretlen emberekkel telefonon, és ilyenkor mindig próbáljuk kitalálni, hogy milyen személyiséggel rendelkezik a másik. Innen indul az is, hogy a hangszínből lehet arra következtetni, hogy kinek milyen a szexuális orientációja.

Fotó: StockSnap.io/ Anna Sastre

Erik C. Tracy, az egyetem kognitívpszichológia-professzora szerint mindennapos jelenségről van szó, hogy az emberek hang alapján akarnak következtetésekre jutni. Gondoljunk bele, hogy egy sármos, mély férfihang hogyan hat ránk, vagy akár egy vékony, szinte cincogós hangszín.

A kutatás során hét heteroszexuális és ugyanennyi meleg férfit kértek meg arra, hogy magnóra mondjanak fel egyszótagos szavakat, majd a felvételt lejátszották másoknak. A hallgatóknak úgy kellett kitalálniuk, milyen nemhez vonzódik az illető, hogy vagy csak a szavak első hangját vagy az első kettőt vagy az egész szót lejátszották nekik. Az első esetben nem találták el a beszélők orientációját, a másodikban azonban már 75 százalékban helyesen tippeltek.

A kutatók biztosak abban, hogy a magánhangzó megjelenése segítette őket a jó megoldásban, bár konkrét magyarázat még nincs a jelenségre.