Gyereknevelés

Kisiskolások olvasnak kutyusoknak egy menhelyen

Az Egyesült Államokban egy olvasási program keretében gyakorolhatják az iskolás gyerekek a hangosolvasást, miközben felolvasnak a kutyáknak, azok megnyugszanak.

Nem csupán egy hihetetlenül érdekes kísérlet, de mind a gyerekekre, mint a kutyákra jó hatással van a program. Jo Klepacki az Olvasási Program kezdeményezője, ötletadója, valamint a Missouri Menhely igazgatója szerint a kutyáknak való felolvasás egyben két problémát is orvosol egyszerre.

Fotó: Shutterstock

Az igazgató úgy véli, hogy a túlságosan félénk, illetve a félelmetesnek tűnő kutyák számára, amelyek kevésbé népszerűek a befogadók körében, ez a közös program ad esélyt arra, hogy kapcsolatot tudjanak teremteni az emberekkel. Így pedig egy újabb lehetőséget kapnak, hogy később esetleg gazdára leljenek. „Miközben a gyerekek olvasnak, a kutyák megnyugodnak, vagy odamennek hozzájuk, és játszani, barátkozni kezdenek velük – mondja az igazgató. „Hihetetlen változásokon mentek át ezek a kutyák, amióta a program elindult.”

Ez a kezdeményezés azonban nem csupán a kutyák, de a gyerekek számára is hasznos, mivel gyakorolhatják az olvasást, hiszen sok kisdiák fél mások előtt hangosan olvasni, továbbá a közös program hatására kialakul bennük az állatokkal szembeni empátia.

„Ez egy nyugodt, békés gyakorlat – magyarázza Klepacki. – Ahogy a gyerekek látják a kutyákban a félelmet, majd a pozitív hatást, amit ők értek el, arra ösztönzi őket, hogy megtanulják a dolgokat egy állat szemszögéből nézni. Ez segít neki abban, hogy az életük során jobb kapcsolatot alakítsanak ki az állatokkal és az emberekkel egyaránt.”

A Menhely Olvasási Program tavaly karácsonykor indult. Az interneten, kisiskolások számára meghirdetett kutyáknak való felolvasás lehetőségre jelentkezők egy 10 órás mini tanfolyamon vettek részt, ahol elsajátíthatták a kutyák testbeszédét is. Megtanulták azt is, hogy milyen, ha a kutya stresszes vagy ideges. A program még az energikusabb kutyák számára is hasznosnak bizonyult, mivel a gyerekek hangja nyugtatóan hatott rájuk is.