Gyereknevelés

Gyerekkel színházba? - Így válasszunk előadást!

A színházba járást nem lehet elég korán elkezdeni. Hiszen már az óvodában és később az iskolákban is csoportosan szerveznek színházi látogatásokat. Emellett azonban élmény a családdal is elmenni.

Egyre több színházban találunk családi mesejátékot, színdarabot, koncertet. A gyerekek számára a színházi élményt sem a televízió, sem a mozi nem tudja pótolni. De érdemes előre felkészülni rá. Megtervezni az utazást, a hazajutást és az sem árt, ha a gyerekkel beszélgetünk arról, hogy mire is számíthat a színházban, hogyan kell majd viselkednie.

A színházi előadás előnye, hogy mivel több érzékszervünkre is hat, aktivitást és figyelmet igényel. Ezért érdemes azt is átgondolni, hogy milyen darabbal célszerű kezdeni. Nem árt, ha darab összhangban van a gyerek életkori sajátosságaival, lelkivilágával. Összeszedtünk néhány gyerekeknek szóló előadást a jelenlegi repertoáron lévő darabokból.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

December 31-ig látható a A Fővárosi Nagycirkusz Hófödte álom – Ősi cirkuszi mese című csodákkal teli műsora, ami akár az egész család számára élvezetes és maradandó élményt ígér. A hamisítatlan karácsonyi hangulatról az először Magyarországra látogató, Észak-Szibériából, Jakutföldről érkező artistaművészek gondoskodnak egy különleges műsorban. Egy rendkívül gazdag, izgalmas és jeges világot hoznak el a Fővárosi Nagycirkusz manézsába a Jakutföld Gyémánt Cirkusza artistaművészei impozáns jelmezekbe bújva, tradicionális zenékkel és lenyűgöző cirkuszi produkciókkal fűszerezve. A Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mesében lesznek lovakon vágtázó és szaltózó hősök, jégtündér hófehér galambjaival, izgalmas hintaszám, kelekótya bohócok, akrobatikus zsonglőrszám, gúlaszám, diabolo, talajakrobatika, rúddobó szám, kínai rúd szám, drótkötél egyensúlyozó szám, ugrókötél szám, látványos tömegjelenetek, romantikus levegőszám és megannyi varázslat.

Továbbra is műsoron van a Pesti Magyar Színházban Berg Judit híres és a gyerekek körében közkedvelt tengerész-kalandregényeiből jól ismert Rumini és társai, akik ezúttal ismét nagy bajba keverednek. A több, mint 150 előadást megért színpadi sikerdarabban Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni.

Az Örkény Színházban A Sötétben Látó Tündér című darab nem csupán a születéséről mesél, hanem elárulja azt is, hogyan tanult meg látni a sötétben. Mesél Tökmag királyfiról, aki képes volt elmenni a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének legsötétebb szegletébe egyetlen üveg lekvárért. Csakhogy ez a lekvár nem közönséges lekvár volt: az üvegben lakott valaki… Pogány Judit főszereplésével és Bagossy László rendezésében készült darab szintén az egész család számára kínál kiváló szórakozási lehetőséget.

Fotó: Shutterstock

Weöres Sándor költői mesejátéka a szó legmélyebb, legnemesebb értelmében mese is, játék is. A Holdbéli csónakos a vásári bábhagyomány humorát és szabadságát ötvözi a klasszikus népmesék felnőtté válásról szóló történeteivel, melyben egyszerre van jelen a bábjáték könnyedsége és az élet komolysága. Varázslatos mű, amely a család minden tagjához szól a Budapesti Bábszínház Nagyszínpadán.

A Nickelodeon csatornáról ismert, népszerű animációs TV-sorozat színpadi változata januárban Magyarországra látogat és a Papp László Budapest Sportarénában kerül majd bemutatásra. A Mancs őrjárat Live! “A mentőfutam” című zenés előadás során a gyerekek a kedvenc kutyusaikkal élőben találkozhatnak, és egy fantasztikus kalandos őrjárat részesei lehetnek. A minden korosztály számára tanulságos előadás az összetartásról, szociális érzékenységről, a problémamegoldásról szól, a szereplők saját készségeiket csapatjátékosként felhasználva.