Csillagok

Napjaink legismertebb és legsikeresebb lemezlovasa 52 éves!

David Guetta az elmúlt húsz év alatt meghódította a világot. A francia zenei producert és house–DJ-t a DJ Magazin 2011-ben a Top 100 DJs listán az első helyre őt választotta meg.

Apja marokkói zsidó származású, édesanyja pedig belga gyökerekkel rendelkezik. Első mixeit 13 évesen készítette és 15 évesen már partikat szervezett. 17 éves korában abban a párizsi Broad klubban kezdte el DJ-ként lemezlovas pályafutását, ahol Laurent Garnier karrierje is indult. 1988 és 1990 között a Radio Nova DJ-jeként mixelt house-zenét. David Guetta titka, hogy számára nincs különbség popzene és az elektronikus zene kevésbé populáris oldala közt, előszeretettel gyúr össze fülbemászó dallamokat a klubok house-zenéjével.

David Guetta francia DJ ad koncertet a Balaton Sound fesztiválon MTI Fotó: Bodnár Boglárka

2005-ben megjelent „The World Is Mine” című száma – amely a Simple Minds „Someone Somewhere In Summertime” számának mintájára készült – Európában a dance-listák élére ugrott. Hamar az egyik legnépszerűbb DJ volt a francia fővárosban. Olyan öreg rókák mellett játszott, mint Roger Sanchez vagy David Morales.

Az igazán nagy áttörést az ibizai „Fuck Me I’m Famous” klubest elindítása hozta. Az angolok számára akkoriban még ismeretlen francia DJ partijait olyan világsztárok látogatták, mint Kate Moss, Penélope Cruz vagy P Diddy. És persze jöttek a gigaslágerek, mint a Little More Love, a Love Don’t Let Me Go vagy a World Is Mine. 2009-ben robbant, amikor megjelent One Love című nagylemeze, melyen a legnagyobb világsztárok működtek közre.

Lemezeiből több millió kelt el világszerte, alig akad olyan fesztivál, ahol még ne játszott volna, s emellett rengeteg szakmai elismerésben is részesült az évek során. Aranylemezek, Grammy-jelölés, az év DJ-je díj a londoni House Music Awards díjkiosztón.

1992-ben feleségül vette Cathy Lobét, egy éjszakai klub menedzserét. Két gyermekük született: fiuk, Tim Elvis Eric 2004. február 9-én, lányuk, Angie pedig 2007, szeptember 23-án jött világra. 22 év házasság után, 2014 márciusában döntöttek hivatalosan is a válás mellett.