Szerelem

Facebookozunk szex helyett?

A közösségi média csatornák népszerűségéről és az egyes korosztályok használati szokásairól készült nemrég egy felmérés, amiből az derült ki, hogy sokszor ezek a platformok győznek a szexel szemben.

Mennyire normális még azaz idő, amit a közösségi média oldalain töltünk? A kérdés sokakban felvetődik már, sőt, vannak, akik inkább nem is akarják tudni a választ, csak tudatosan próbálják visszafogni a Facebook, Instagram és stb. oldalak nézegetését.

Fotó: iStock.com/JaysonPhotography

Az Arvalicom kommunikációs ügynökség most egy olyan kutatást végzett, amiből az derült, hogy bár nem tartjuk magunkat függőnek, de előfordul, hogy a szex helyett is a Facebookot válasszuk. A felmérésből kiderült, hogy a 14-19-es korosztály legkedveltebb platformja a YouTube, ezt követi az Instagram és a Facebook. A 20-40 éveseknél, valamint a 41 év felettieknél már kicsit más a helyzet, ők leginkább Facebook felhasználónak vallják magukat.

A fiatal válaszadók többsége (70%) naponta 3 óránál többet is eltölt a Facebookon, a maradék 30% pedig csak napi néhány percet, legfeljebb egy órát szán rá. A 14-23 éves korosztály 58%-a szerint csak kiegészítő szerepe van az életében a közösségi médiának, 16%-nak egyáltalán nem fontosak a közösségi média csatornák, és mindössze 2% tartja erőteljesen függőnek magát.

Az idei kutatás azt mutatja, hogy a 14-23 éves korosztály nem meglepő módon leginkább csetelésre, kedvenc oldalaik követésére és saját tartalom feltöltésére használja ezeket az oldalakat, a középkorosztály (24-40 évesek) szakmai és egyéb híreket olvas, és csetel a 41 év felettiek pedig itt tájékozódik a napi és a szakmai hírekről is.

Fotó: iStock.com/OcusFocus

2019-ben a szexel szemben előretört a Facebook: már a megkérdezettek mintegy 31%-a válaszolta azt, hogy időnként vagy mindig a Facebook győz, míg négy évvel ezelőtt ez a szám csak 8% volt. Az kütyük – legyen az telefon, tablet vagy tévé – jelenléte a hálószobába mindenképp károsan hat egy kapcsolatra, és ha meg sem próbáljuk ezt elkerülni, akkor a következményeken sincs mit csodálkozni.