Csillagok

Kilencvenéves lenne Kertész Imre, irodalmi Nobel-díjas író

Az 1929-ben született magyar író, önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért kapta meg 2002-ben az irodalmi Nobel-díjat. Kertész Imre lassan négy éve nincs már közöttünk.

Zsidó kereskedő fiaként látta meg a napvilágot és 14 éves korában megjárta Auschwitzot, majd Buchenwaldot, ahonnan a lágerek felszabadítása után, 1945-ben tért haza. 1948-ban érettségizett Budapesten a Madách Imre Gimnáziumban. Felsőfokú iskolai végzettséget nem szerzett. Érettségit követően a Világosság, majd az Esti Budapest munkatársa. Majd gyári munkásként keresi kenyerét, 1951-től pedig a Kohó- és Gépipari Minisztérium sajtóosztályának munkatársa, azután szabadfoglalkozású író és műfordító volt.

Kertész Imre Nobel-díjas író MTI Fotó: Marjai János

Az 1955 és 1960 között létrejött írásaiban született meg az 1960-tól 1973-ig írt első regénye, a Sorstalanság gondolati alapanyaga. A kéziratot a Magvető kiadó visszautasította, ennek a történetéről A kudarc című regényében ír. A Sorstalanság végül 1975-ben jelenik meg először a budapesti Szépirodalmi Könyvkiadónál. 1988-ban jelent meg második regénye, A kudarc, rá két évre pedig a Kaddis a meg nem született gyermekért. Újabb 13 év munkája lett a negyedik regény, a Felszámolás – és ezzel az eddig kertészi életmű egyik része egy tetralógiává alakult, amelynek alapvető kérdése az élet és az emlékezés feszült viszonya.

Az életmű másik ága a naplókat, esszéket tartalmazza: a Gályanapló 1992-ben a Sorstalanság műhelynaplója, esztétikai, filozófiai és misztikus följegyzések – ennek felel meg a Felszámolás párjaként felfogható Mentés másként.

Sorstalanság című regényéből maga írt forgatókönyvet, s Koltai Lajos rendezett vegyes kritikai fogadtatásban részesülő, nagy nézettségű népszerű filmet.

Pályáját számos díjjal jutalmaztá, 2000 májusában Herder-díjjal, novemberben a Die Welt irodalmi díjával tüntették ki. 2002. október 10-én a Svéd Királyi Akadémia irodalmi Nobel-díját vehette át. 2002-ben Budapest díszpolgárává avatták. 2005. március 10-én a Sorbonne díszdoktori címét vehette át. 2007-ben a Magyar Kultúra Nagykövete, 2009-től pedig a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. 2014-ben megkapta a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István-rendet.

Kertész Imre Nobel-díjas író felolvasóestet tart MTI Fotó: Beliczay László

2009-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, nyilatkozataiban elmondta, képtelen lesz írni a betegség miatt, de még egy utolsó könyvre szánja magát, amely a halál elfogadásáról szól. 2016. március 31-én budapesti otthonában halt meg. Hagyatékának egy részét a Kertész Imre Intézet kezeli.