Gyereknevelés

Online játék az iskolai erőszak ellen

Online játékot fejlesztett az iskolai erőszak visszaszorítására a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) a Cartoon Network televíziós csatorna idei, bántalmazás elleni kampányának részeként.

Az NBT olyan interaktív, online játékot készített, amely könnyed formában ismerteti meg a gyerekekkel a bullying, azaz a gyerekek egymás közti bántalmazásának jelentését, illetve azt, hogy miként oldhatják meg a problémát. Kiss-Monok Ágnes, a csatorna kommunikációs képviselője elmondta, hogy a terveik szerint a játékot minden hazai iskolában kipróbálhatják a 3-4., illetve az 5-6. osztályosok a Klebelsberg Központ közvetítésével és ajánlásával.

Fotó: iStock.com/SolisImages

A 2014-ben indult „Aki ver, az nem haver!” kampánynak az a célja, hogy terjessze a bántalmazás elleni zéró tolerancia üzenetét nemcsak Magyarországon, hanem Európában, Közel-Keleten és Afrikában is.

A kampány részeként – a szülők, a gyerekek és a pedagógusok számára – informatív platformokat hoztak létre a zaklatás meghatározásáról, kezeléséről, valamint tájékoztatást adtak az elérhető segítségekről. Mindezek érdekében az elmúlt öt évben csaknem 15 animációs és élőszereplős kisfilmet készített a csatorna, amelyeknek összesen 30 milliós megtekintése volt, emellett weboldalukat – amely kisfilmekkel, szakértői tanácsokkal, iskolai tananyaggal és tesztekkel segíti a gyermekeket – csaknem egymillióan tekintették meg.

Az idei kampány részeként ismert fiatal véleményvezérek bántalmazás elleni közösségi médiakezdeményezést indítanak, amelyben arra buzdítják a fiatalokat, hogy tegyenek barátságos gesztusokat a kiközösítettek felé.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács bűnmegelőzési ismeretek elsajátítására ötödik éve indít akkreditált képzést pedagógusok számára, illetve a pedagógusokat képző főiskolákkal és egyetemekkel együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy az intézményekben is oktassák a bűnmegelőzési ismereteket.