Kultúra

Drámákról és veszélyekről vall könyvében a drogbáró felesége

A mennyet és a poklot is megélte házasságuk alatt Pablo Escobar felesége, Victoria Eugenia Henao. A világ legkegyetlenebb drogbárójának asszonya 25 év hallgatás után törte meg a csendet.

Victoria Eugenia Henao – vagy Tata, ahogy a nagyközönség a Narcos című sorozatból is ismerheti – önéletrajzi kötete a Mrs. Escobar – Életem Pablóval címet kapta. Az asszony huszonöt évnyi hallgatás után először enged betekintést abba az életbe, amelyet Escobar oldalán élt. Victoria Eugenia Henao 15 évesen lett az akkor 26 esztendős drogbáró felesége, több, mint másfél évtizedes házasságuk során átélte a mennyet és a poklot egyaránt.

Victoria sok titkot elárul a könyvében

Tata évekig élvezhette a világ egyik leggazdagabb asszonyának az életét, az ezzel járó luxussal együtt. Mindvégig képezte magát, többek közt a művészetek terén. Műgyűjtőként sok más nagy művész mellett Picasso, Dali és Botero festmények, és Rodin szobrok tulajdonosává is vált.

Ennek az életnek vetett véget a Pablo Escobar által indított háború a kolumbiai állam, és később a rivális Cali kartell ellen. A fiatal, kétgyermekes édesanya számára ez egy kilenc éves, bujkálásokkal, életveszélyes helyzetekkel teli időszak kezdetét jelentette. Ebben a háborúban elvesztette egyik testvérét, számos rokonát, a gyermekei tanítóit, kislánya dadáját, kisfia legjobb barátját, sok más áldozat mellett.

Decemberben már itthon is kapható a könyv

Pablo Escobar halála után, még mindig csak harminchárom évesen életét kockáztatva kellett elutaznia a férje elleni háború győzteseihez, a Cali drogkartell vezetőihez, hogy alkut kössön, a saját és gyermekei életéért. Az alku részeként át kellett adnia minden vagyonát, nevet kellett változtatnia, és örökre el kellett költöznie szülőhazájából, Kolumbiából. Végül Buenos Airesben talált menedéket gyermekeivel együtt. Ezeket az éveket mutatja be könyvében, amelyben leplezetlen őszinteséggel vall férjéről és saját érzéseiről egyaránt.

A könyv egy különleges női sorsot tár az olvasók elé. A kötet december elején kerül a boltok polcaira, a megjelenés hetében Budapestre érkezik a szerző, aki a fővárosban és Debrecenben is dedikálja majd könyvét.