Gyereknevelés

Ezekre figyelj, ha gyerekruhát vásárolsz

Mit nézz meg a címkén? Milyen méretet, mintát válassz, hogy az ajándék ne a szekrény mélyén végezze, hanem sokáig öröm legyen viselni? Koczkáné Burány Tünde gyerekruha-készítő válaszol.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mai napom #koczkarthobbivarroda #karácsonyrakészülök #magyartermék

Koczkart Hobbivarroda (@koczkane.tunde) által megosztott bejegyzés,

Karácsonyra sokan vásárolnak ruhát – nemcsak maguknak és felnőtt szeretteiknek, hanem bizony a legkisebbeknek is. Azonban a hiedelmekkel ellentétben a babaruha-vásárlás – ha jól akarjuk csinálni – korántsem egyszerű dolog.

A megfelelő darab kiválasztásánál sok szempontot érdemes figyelembe venni, ebben nyújt most segítő kezet a Jézuskának Koczkáné Burány Tünde gyerekruha-tervező, a KoczkArt hobbivarroda tulajdonosa, aki két kisgyermek anyukájaként már öt éve készít egyedi tervezésű babaruhákat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kis mindeneim koczkartfelsőkben

Koczkart Hobbivarroda (@koczkane.tunde) által megosztott bejegyzés,

1. Ne csak a ruhát nézd meg – Hanem a címkét is, hiszen rengeteg információt le tudunk olvasni róla. Miből készült? Hol készült a termék? Magyar termék-e? A textil Öko-Tex (nem tartalmaz az egészségre ártalmas anyagokat) vagy GOTS (káros vegyi anyagoktól mentes) minősítéssel rendelkezik. Tünde azt mondja, minél inkább érintkezik valami a gyermek bőrével, annál inkább elvárás, hogy a textil többségében pamutot tartalmazzon.

„Kisgyermekruházatnál pamut és biopamut vásárlását javaslom leginkább, emellett kismértékben 5-10 százalékban tartalmazhat elasztánt. Ha valami bolyhos vagy szőrös, az akár 20-25 százalékban is tartalmazhatja ezt a pamut mellett. Minél távolabb kerülünk a gyermek bőrétől – például gondoljunk egy kapucni szőrme bélésére, vagy egy tüllszoknyára –, annál kevésbé fontos a pamut összetétel.

2. A méret a lényeg – Tünde is egyetért azzal, hogy amikor gyerekruhát vásárolunk, érdemes egy kicsit nagyobb méretet választani. Ha például egy 9 hónapos babának veszünk ajándékot, nem is biztos, hogy a 9-12 hónapos piciknek szánt holmik közt kell keresnünk az igazit – nézzük át a 12-15 hónaposoknak szánt ruhácskákat is.

A tervező szerint egyébként érdemes meglévő darabhoz mérni a kiszemelt babaruhát, és annál kicsit nagyobbat választani végül. Illetve ha varratunk valamit, akkor a készítő az általunk megadott méretek, információk alapján maga választja majd ki a megfelelő méretet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#koczkarthobbivarroda

Koczkart Hobbivarroda (@koczkane.tunde) által megosztott bejegyzés,

3. Színek, minták – mit válasszunk? – Sokan úgy érzik, elvesznek a bőséges kínálatban az ünnepek előtt. Számukra jó tanács lehet, hogy ismerjék meg minél jobban a gyermek, illetve pici baba esetén a szülők igényeit, ízlésvilágát, és ennek tükrében válasszanak. Ha erre nincs mód, akkor ajánlott egyszínű holmikat vásárolni, amikkel Tünde szerint sosem lövünk mellé, mert könnyen beilleszthetők bárki ruhatárába – a kiegészítőkkel pedig lehet variálni.

4. Minőség – ezekre figyeljünk – Azoknál a ruhadaraboknál, amelyeket sokáig használnak a gyerkőcök, érdemes különösen odafigyelni a minőségre. A címkemustráról már volt szó – mindig nézzük meg az adott darab származási helyét –, de tapintsuk is meg, hogy milyen minőségű anyagból készült. Az árcédula is árulkodó lehet, általában nem érdemes a legolcsóbb gyerekcuccokkal indulni a kassza felé.

5. Keressük a helyit és az egyedit!

Az élelmiszereket sokan piacról szerzik be, miért ne lehetne hát babaruhát is a kézművespiacról vásárolni? „Online felületeken rengeteg olyan anyukát találunk, akik saját kezükkel készítenek mindenféle értéket. Igen, van várakozási idő. Nincsen mindig minden készleten, de tudjuk, hogy csak nekünk készül, hogy minőségi, és hogy kit támogatunk vele a mindennapi életében” – mondta Tünde.