Kultúra

Felkavaró és nosztalgikus történet az elveszett boldogságról

Egy képzeletbeli elítélt történetén keresztül az elveszett illúziókról Jean-Paul Dubois regénye, amely elnyerte a legrangosabb francia irodalmi elismerést a Goncourt-díjat.

Tous les hommes n’habitent pas le monde de la meme façon vagyis Az emberek nem egyformán élnek a földön címet kapta Jean-Paul Dubois regénye, ami Párizsban elnyerte a Goncourt-díjat – számolt be róla az MTI.

Fotó: GNT STUDIO/shutterstock

A dél-franciaországi Toulouse-ban született, újságíróból lett 69 éves szerzőnek ez a 22. regénye. A kifinomult stílusáról és humanizmusáról ismert író egyik legnépszerűbb könyve, az Egy francia élet 2004-ben egy másik irodalmi elismerést, a Femina-díjat kapta meg.

A L’Olivier kiadó gondozásában most megjelent könyv felkavaró és nosztalgikus történet az elveszett boldogságról. Paul Hansen, egy toleráns dán lelkész és egy ateista francia filmes programszervező fia, elegáns és jó szándékú ember, s az olvasó csak a regény végén tudja meg, hogy egy ilyen rendesnek látszó ember hogyan és miért került börtönbe. Addig pedig a főhős emlékeivel szembesül, ezen keresztül egy eltűnőben lévő világot ismerhet meg, amelyet fokozatosan vált fel egy cinikus és igazságtalan kor – írja róla a New York Times is.

Jean-Paul Dubois most is a tőle megszokott kalandokkal teli, burleszk stílusban és időnként álomszerűen idézi meg a korszakot, a környezetet és a szereplőket is. És regényéből most sem hiányzik az irónia.