Életmód

Növelheted a memóriád teljesítményét

Az idő múlásával memóriánk megkophat, de nem kell ennek így lennie. Megfelelő tornáztatással remekül karban tartható. Mi több, akár növelhető is a teljesítménye. Egy próbát megér!

A múló évek alatt memóriánk élessége megkophat. Azonban a tudomány mindig a rendelkezésünkre áll, hogy segíthessünk a helyzeten. A legújabb kutatások szerint, akár harminc százalékkal is növelhetjük memóriánk kapacitását. Ehhez legalább harminc percen keresztül kell nagy intenzitású kardió gyakorlatot végezni – állítják az ontariói McMaster Egyetem kutatói. Három hónapon át vizsgáltak és figyeltek meg 64 időst, 60 és 88 év közöttieket.

A memória kardio edzéssel hatékonyan javítható. Fotó: shutterstock/Orawan Pattarawimonchai

Három csoportra osztották őket és különböző tornafeladatokat adtak nekik. Az első csoport csak közepes aerob gyakorlatot végzett. A második csoportnak futópadon kellett futnia, míg a harmadik csoport enyhe nyújtógyakorlatokat végzett. Minden csoportnak hetente háromszor memória tesztet is kellett végeznie.

A kísérlet végén összesített adatokból az derült ki, hogy azoknak az időseknek a memóriája sokat javult, akik abba a csoportba tartoztak, amelynek keményen kellett futnia a futópadon. Remekül és pontosan emlékeztek rövid távon is apró dolgokra. Például tudták kivel találkoztak előző nap, a nevüket is meg tudták mondani, sőt azt sem felejtették el, hogy bevették-e a gyógyszereiket.

A tudósok úgy vélik, hogy a memória javulásának oka a sok mozgás. Azt is remélik, hogy mindezzel az időskori demencia is csökkenthető vagy teljesen elkerülhető.

Mi is volt pontosan a hatásos gyakorlat?
Hetente háromszor álltak fel a futópadra és addig futottak, amíg a pulzusuk a maximális gyorsaság közelébe ért. Ezután pihentek addig, amíg normalizálódott a szívverésük. Mindezt négyszer ismételték. Ám, ha nem szeretsz futni, akkor sem kell elkeseredni. Nem kell feltétlen futkározni a jó eredmény eléréséhez. Elég, ha nagyot sétálsz és közben beiktatsz egy kis hegymenetet vagy akár kocogást. A lényeg, hogy emelkedjen a pulzusod.