Csillagok

64 éves a világ leghíresebb "apácája", Whoopi Goldberg

Az Oscar-díjas színésznő még 1992-ben alakította az Apáca Show főhősét, Deloris Van Cartiert a híres hollywoodi filmben, jövőre pedig egy londoni színházban húzza magára ismét az apácaruhát a film musical-változatában.

Whoopi Goldberg az utóbbi idők legnagyobb komikus tehetsége, de drámai feladatokban is bizonyította már sokoldalú színészi képességét. Egyike azon keveseknek, kiknek munkásságát Oscar-, Tony-, Emmy-, Grammy- és Golden Globe-díjjal egyaránt elismerték.

Whoopi Goldberg amerikai színésznő megérkezik a Tony-díjak 65. kiosztójára (MTI/EPA/Peter Foley)

A whoopi művésznevet gyermekkori gúnynevére utalva vette fel. Már gyermekként játszott színpadon, nyolcévesen Helen Rubinstein kísérleti gyermekszínházban kezdett a szakmával foglalkozni. Tanárai azonnal észrevették rendkívüli tehetségét.

A hatvanas években elhagyta otthonát, csatlakozott a hippi-mozgalomhoz, egy kommunában élt. Drogokat is fogyasztott, amiről addig nem sikerült leszokna, míg későbbi férjével, Alvin Martinnal nem találkozott. A férfi drogellenes aktivista volt, házasságukból egy lányuk is született. Házasságuk Whoopi első színházi lehetőségéig tartott. Addig dolgozott éjjeliőrként, kőművesként, telefonszex-operátorként és hullaházi sminkesként is.

Színházi karrierjét már Whoopi Goldberg néven kezdte meg San Diegóban, ahol részt vett a város Repertoár színházának létrehozásában. Azután San Franciscóba költözött, ahol különböző amatőr társulatokban játszott. Majd a szaporodó filmszerepei miatt már nem maradt ideje színházban szerepelni, bár volt még néhány emlékezetes alakítása.

Amikor Whoopi Goldberg 1985-ben arról értesült, hogy megfilmesíteni készülnek Alice Walker Kedves Jóisten c. Pulitzer-díjas regényét, ami az Egyesült Államok déli részén játszódik, a feketék másodrendűségéről, ezen belül a fekete nőkről szól, akik a feketék között is másodrangúak, levelet küldött az írónőnek, hogy játszani szeretne a filmben. Az írónő, ismervén a színésznő színpadi tevékenységét, beajánlotta a rendezőnek, Steven Spielbergnek. Whoopi Goldberg meg is kapta a Bíborszín című film főszerepét és ő alakította Celie-t. A filmmel berobbant a film világába, alakítását Golden Globe-bal és Oscarra jelöléssel jutalmazta a szakma.

Whoopi Goldberg amerikai színésznő (MTI/EPA/Robin Utrecht)

Ez után a drámai szerep után Whoopi Goldberg a legkülönbözőbb műfajú filmekben játszott, komédiákban, krimikben, sorozatokban, sci-fi-kben és drámaiakban szintúgy. A hangját adta emellett rajzfilmeknek, és elvállalt dokumentumfilmeket is.

1990-ben kiugró sikert aratott a Ghost médium szerepében, alakítását Oscar-díjjal honorálták. 1992-ben Robert Altman Játékosában önmagát alakította. 1992-ben került a mozikba az Apáca-show, ahol Whoopie egy bárénekesnőt alakít, akit egy tanúvédelmi program keretében egy apácazárdában bújtatnak el. A szerepet eredetileg Bette Midlernek szánták, aki nem vállalta el, mert félt, hogy nem tetszene a rajongóinak a film. A forgatókönyvet többször átírták, a főszereplő neve is lecserélődött: Terriből Deloris lett, mégpedig azért, mert Whoopi Goldberg mindig is szeretett volna egy Deloris nevű figura bőrébe bújni. A renói jeleneteket tényleg a városban forgatták, és a színésznők közül többen kilátogattak a munka szüneteiben a helyi kaszinókba és bárokba az apácaruhájukban. Ezzel a filmmel érte el pályafutása legnagyobb sikerét.

Magánélete kevésbé volt sikeres, Whoopi Goldberg háromszor volt férjnél. Gyermeke csupán az első házasságából származik.