Kultúra

Feminista filmszatíra és politikai thriller is lesz az Urániában

Egy feminista filmszatíra, egy oknyomozó dokumentumfilm és egy politikai thriller került be idén az Európai Parlament Lux-díjára jelölt döntős alkotások közé.

November 13. és 15. között ismét az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt döntős alkotásokat: Teona Strugar Mitevska Isten létezik és Petrunijának hívják, Mads Brügger Cold Case Hammarskjöld és Rodrigo Sorogoyen A rendszer című filmjét.

Az idei nyitófilm az Isten létezik és Petrunijának hívják című alkotás

A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet 2007 óta minden évben fontos politikai vagy társadalmi jelenségekre reflektáló filmeknek ítélnek oda. A versenyben lévő műveket a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása.

Az európai filmek népszerűsítése mellett az elismerés kiemelt célja, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa az Európai Unió mind a 28 tagállamába, és összesen 24 nyelven feliratozva az érdeklődők széles köre számára elérhetővé tegye.
Magyarországon 2019. november 13-15. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a nemzetközi szakmai zsűri által kiválasztott három döntős filmet. Az idei nyitófilm bemutatására november 13-án 19:00 órakor kerül sor, az észak-macedón rendezőnő, Teona Strugar Mitevska szatirikus hangvételű, az Isten létezik és Petrunijának hívják című filmmel.

A győztes alkotást november 27-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon, egészen 2020. január 31-ig. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2020 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.