Életmód

Ez történik a szervezeteddel, ha játéknak fogod fel a feladatokat

Az ősembert, ha elkezdte üldözni egy ragadozó állat, a stressz hatására elöntötte az adrenalin és ettől gyorsabban tudott futni. Egy ideig fájdalmat sem érzett. Minket már semmi ilyen nem fenyeget.

A 21. századi embert senki sem akarja felfalni, mégis egyre nagyobb százalékban stresszelnek és szoronganak az emberek. A magyarok 82 százaléka pesszimistán éli mindennapjait és állandóan stresszel különböző családi és munkahelyi gondok miatt – derült ki az Ipsos What Worries the World (WWW) legutóbbi felméréséből, amelyet 25 országban végeztek.

A tartós stressz számos betegség forrása lehet. Fotó: shutterstock/pathdoc

Ez nagyon nagy aránynak számít és egyre fontosabbá kezd válni, hogy a szorongástól szenvedő emberek megnyugvásra leljenek. A mivel ez hosszútávon rossz hatással van az egészségre és az idegrendszerre. Egyes esetekben gyomorfekély is kialakulhat a túl sok stressztől, de a leggyakoribb tünet, hogy képtelenek vagyunk jól kialudni magunkat. Tökéletes módszer persze nincs és a különféle nyugtatók függőséget okozhatnak, így csak nagyon indokolt esetben szabad elkezdeni a szedésüket.

Hogyan enyhítsük a szorongás okozta panaszokat gyógyszerek nélkül?
Első lépésként vegyünk egy nagy levegőt és gondoljuk át, mi is nyomaszt minket annyira. Vannak olyanok szituációk amikor minden a feje tetejére áll és túl sok bosszantó dolog gyűlik össze egyszerre. Olyankor úgy érezzük, hogy összedől a világ. Pedig, ha külön-külön megfigyeljük ezeket az apró problémákat, rájövünk, hogy nem történt igazi tragédia és ezek a gondok általában idővel maguktól is megoldódnak.

Nem kell mindent azonnal megoldani.
Segíthet az is, ha lépésről lépésre leírjuk ezeket a gondokat és prioritást készítünk arról, hogy mit oldjunk meg előbb, mi ér rá később is. Már azzal is, hogy időt adunk magunknak, hogy egyenként leírjuk a megoldandó dolgokat, sokat segítünk, mert ezalatt az idő alatt is már kicsit megnyugszunk.

Ez csak játék!
A modern ember élete valójában nem élet-halálra megy, mint ahogy az ősemberé. Így, ha megpróbálod a munkahelyi gondokat játékként felfogni, máris sokkal jobb lesz a kedved. Lépj egyet hátra és figyeld meg külső szemmel, hogyan viselkednek a kollégáid. Az sem szégyen, ha kicsit elmosolyogsz rajtuk. Tudd, hogy nem vagy egyedül, mert mások is ugyanúgy szoronganak ahogy te, ez a gondolat is megnyugvást adhat. Fontos az is, hogy tisztázd magadban: ez az egész herce-hurca végső soron csak játék.

A sport az egyik legjobb ellenszere a stressznek
Bár már az is stresszt okoz, hogy sportolni kellene, de nem tudsz rá időt szakítani. De ha mégis ráveszed magad, hogy elmenj egyet futni vagy csak egy nagyobbat sétálni, akkor már az első alkalom után érezni fogod az endorfin hatását. Ráadásul kellően elfáradsz, így biztosíthatod, hogy éjszaka alaposan kialudhasd magad.

A stressz valójában pozitív megerősítés, hogy valamit jól csinálsz
Azok, akik nem stresszelnek, áteshetek a ló túloldalára és depresszióba eshetnek, mivel nincs elég dolguk a nap során. Ha valaki stresszel, az azt jelenti, hogy fontos feladatai vannak és ezek elvégzéséért felelős. Ha a stresszt átértékeled és boldog izgalomként fogod fel, máris teljesen más képet kapsz az egészről!