Közélet

Melyik lesz 2020 év rovara? Döntsd el te!

Idén is három rovar száll harcba az Év rovara címért. 2020-ra a selymes döglégyre, az ezüstös ősrovarra és a tavaszi álganéjtúróra lehet szavazni, egészen december 6-ig.

2020-ban három olyan faj küzd a győzelemért, amelyek általában sokak figyelmét elkerülik, pedig szépségük és érdekes életmódjuk nem marad el más csoportokétól. Idei jelöltjeink tehát az ezüstös ősrovar, a selymes döglégy és a tavaszi álganéjtúró – írja a rovartani.hu

Mindhárom faj igen hasznos a természetben, ugyanis ezek a rovarok tüntetik el más élőlények elhalt maradványait – a korhadt fákat, a lehullott avart, a trágyát és a tetemeket. Ezekből folyamatosan óriási mennyiség keletkezik, ami a lebontó rovarok nélkül szinte élhetetlenné tenné a Földet.

Az ezüstös ősrovar. Forrás: wikipedia

A 2019-es díjátadó

2019-ben a havasi cincér nyerte a díjat, aminek a „díjátadója” és hosszabb bemutatója a Magyar Rovartani Társaság 2019. december 21-i ülésén lesz.

Az ezüstös ősrovar ezüstszürke, csepp alakú rovar, amit akkor láthatunk, mikor éjjel a fürdőszobában felkattintjuk a villanyt, és épp gyors mozgással menekül a kövezeten. Érdekes még benne, hogy több mint 360 millió éve alakult ki és alig változott azóta.

A selymes döglégy. Fotó: Wikipedia

A selymes döglégy. Fotó: Wikipedia

A legyeket általában nem szeretjük, hiszen mindig hangosak és akkor repülnek ránk nyáron, amikor a legjobbat aludnánk. A selymes döglégy, a második induló pedig hasznos is tud lenni, ha nehezen gyógyuló sebekbe (pl. cukorbetegeknél) steril döglégylárvákat tesznek, nagyban elősegíthetjük a sikeres gyógyulást.

Tavaszi álganajtúró. Fotó: Shutterstock

Ha nyáron túrázunk, erdőben sétálunk és elrepül a fülünk mellett egy nagy, smaragdzöld bogár, nagy rá az esély, hogy egy tavaszi álganéjtúróval találkoztunk. Színe viszont nem egységes: minél délebbre megyünk az országban, annál több zöld színűt, és minél északabbra (és magasabbra), annál több a kéket, sőt már szinte feketés bogarat láthatunk.

Ha szeretnél még több érdekességet elolvasni az versenyzőkről vagy szavaznál, látogass el a Magyar Rovartani Társaság oldalára.