Közélet

Nem gyógyítható, de kezelhető

A diabétesz ma már sajnos népbetegség, szinte mindenkinek van a családjában, ismerősei között olyan, aki cukorbeteg. November 14-e a Diabétesz Világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre.

A Cukorbetegség Világnapját minden év november 14-én tartják. A választás azért erre a napra esett, mert ez Frederick Banting születésnapja, aki 1922-ben, Charles Besttel közösen fedezte fel az inzulint. Az első világnapot 1991-ben szervezte a Nemzetközi Diabetes Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet. Az elmúlt 19 év alatt eljutott oda a rendezvény, hogy ma már 350 millió embert kapcsol össze a világon- a cukorbetegeken kívül az egészségügyi ellátásban dolgozókat, ápolókat és a társadalom fogékony tagjait.

Fotó: iStock.com/NoppawanLaisuan

Magyarországon közel egymillióan, míg a világon összesen 250 millióan szenvednek cukorbetegségben. Ha a nemzetközi trendeket nézzük, akkor ez a szám akár már jóval nagyobb is lehet. A Harvard kutatói szerint 1-3 évente érdemes a vércukorszintünket megvizsgáltatni, attól függően, hogy mennyire egészséges életet élünk, illetve, hogy van-e cukorbeteg a családunkban. Fontos, hogy szánjunk időt a rendszeres vizsgálatra, ugyanis a kezeletlen betegség testünk legtöbb szervére rendkívül veszélyes.

A cukorbetegség ma még nem gyógyítható, viszont kezelni lehet és kell is az állapotot. Attól függően, hogy valakinek 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegsége van, a kezelésük is változik. Mindenesetre az elmondható mind a kettőre, hogy az egészséges életmódnak hatalmas szerepe van a betegek állapotában.