Csillagok

51 éves lett az Éjfélkor Párizsban című film sztárja

A mindig vidám, mindig jófiú szerepét alakító színész immár 51 éves lett. Owen Wilson számos kasszasikerben bizonyította, hogy Hollywood egyik legjobb humorú színésze.

Owen Cunningham Wilson 1968. november 18-án látta meg a napvilágot a Texas állambeli Dallasban. Az érettségit befejezve, a szülei katonai főiskolába küldték. Owen viszont nehezen viselte a katonai iskolával járó fegyelmet, így szülei kérésének ellentmondva átiratkozott az Austini Egyetem angol szakára, ahol diplomát szerzett.

Owen Wilson amerikai filmszínész megérkezik az MTV Video Music Awards díjkiosztó ünnepségére (MTI/EPA/YESIKKA VIVANCOS)

Ekkoriban még csak ismerkedett a filmezéssel, első szerepe a Bottle Rocket című rövidfilmben volt, aminek forgatókönyvét együtt írta meg Wes Anderson rendezővel, akivel az egyetemi évei alatt ismerkedett meg. A Bottle Rocket-ból később egész estés változat készült Petárda címmel, amiben Owen együtt játszott szintén színész babérokra törő öccsével Luke-kal.

Owen Wilon karrierje 1996-ban indult el gazán, ekkor szerepet kapott a Kábelbarát című filmben, amit Ben Stiller rendezett. A forgatás alatt Owen és Ben között szoros barátság alakult ki, ami azóta is tart. A színészpáros közel egy tucat filmben brillírozott, kettejük humora és karaktere csodásan kiegészíti egymást. Ezek közül a legnagyobb sikerű filmjeik, az Apádra ütök, a Zoolander a trendkívüli, a Starsky és Hutch, a Vejedre ütök, és az Éjszaka a múzeumban 2.

A színész bizonyította, hogy az akciófilmek világában is megállja a helyét. 2000-ben főszerepet kapott Jackie Chan mellett az Új csapás című filmben, amely Hollywood egyik legnagyobb kasszasikerének számított a 2000-es években, közel 100 millió dolláros bevételével világszerte. 2003-ban pedig a Londoni csapás címmel került a film folytatása a mozikba, amit hasonlóan nagy siker övezett.

A színészt a Tenenbaum, a háziátok című Wes Anderson filmért Oscar-díjra jelölték, amellyel végre bebizonyíthatta a kétkedő kritikusoknak, hogy a mókamester szerepkörénél még sokkal rétegzettebb személyiségeket is képes eljátszani.

Talán Owen Wilson egyik legmaradandóbb alakítását a rendezőlegenda Woody Allen, Éjfélkor Párizsban című filmjében nyújtotta. Több kritika említette, hogy Owen, Woody Allen fiatalkori énjét játszotta el, de képes volt a saját személyiségét is megőrizni és átadni közben. 2014-ben újra együtt dolgozhatott Wes Andersonnal, A Grand Budapest Hotel című filmben Ralph Fiennes, Adrien Brody, és Jude Law oldalán.

Owen Wilson amerikai színész az Éjszaka a múzeumban: A fáraó titka című filmjének bemutatóján (MTI/EPA/Hannah McKay)

Owen Wilson magánélete kissé drámaibb, mint legtöbb filmjei hangulata. A színésznek kapcsolata volt Demi Moore-ral, Sheryl Crow-val, majd Kate Hudsonnal, akivel a több évig tartó „se veled se nélküled” kapcsolatot 2007-ben zárták le.

2007 augusztus 26-án öngyilkosságot kísérelt meg. Felvágta az ereit mindkét csuklóján és gyógyszereket is bevett. Szerencsére felépült, de a Trópusi Vihar című filmben, mit barátja Ben Stiller rendezett, Matthew McConaughey játszotta, az eredetileg neki írt szerepet.

Bár Owen több filmben is szívet melengetően alakítja az apa szerepét, mint például Az igazi csoda című legutóbbi filmjében, magánéletében már nem a legjobb a kapcsolata a gyerekeivel. Három gyereke született, három különböző nőtől. Két fia van, Robert, aki már 7 éves és akinek édesanyja Jade Duell, másik fia pedig a Caroline Lindgvisttel való kapcsolatából fogant, Finn már 4 éves. 2018 októberében pedig kislánya született Varunie Vongsvirates-től, akivel a színész még azelőtt szakított, hogy Vaurine tudott volna a terhességéről. Owen sokáig nem volt hajlandó elismerni, hogy a kislány az övé, de mára már elfogadta, hogy a kis szőke, kékszemű Lyla az ő vér szerinti lánya.