×

Csillagok

61 lett a kilencvenes évek szexszimbóluma

November 22-én lesz hatvanéves a gyermekkönyvek írójaként is sikeres Jamie Lee Curtis Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akit neveztek már "Sikolykirálynőnek", s brit főrend férje után a Lady előnév használatára is jogosult.

Szó szerint a filmvilágba született, lévén apja a magyar származású Tony Curtis, anyja pedig a Hitchcock rendezte Psycho zuhanyzós jelenetéből elhíresült Janet Leigh. Mivel születésnapja gyakran egybeesett a hálaadás napjával, hogy azt barátaival ünnepelhesse, édesanyja ilyenkor egy korábbi időpontra, Halloweenre szervezte az ünnepségeket. Szülei válását követően anyjával maradt, apjával nem volt túl jó kapcsolata.

Jamie Lee Curtis amerikai színésznő szelfit készít a Knives Out című filmje bemutatóján MTI/EPA/Warren Toda

Színészi tehetségét először tévésorozatokban mutatta meg, első alkalommal a Columbo krimisorozat egyik 1977-es epizódjában tűnt fel. A mozivásznon a következő évben John Carpenter Halloween – A rémület éjszakája című horrorjában debütált, a titokzatos gyilkos mészárlásának egyetlen túlélőjét alakította. A váratlan siker nyomán további “rémfilmek” főszerepét kapta meg, a tágra nyílt szemek és a rémült sikoltozások nyomán ragadt rá a “Sikolykirálynő” címke.

A műfajhoz a későbbiekben is vissza-visszatért, jóllehet saját bevallása szerint retteg a horrorfilmektől, és nem is néz ilyet. De még mielőtt teljesen beskatulyázták volna, 1983-ban Eddie Murphy és Dan Akroyd partnereként egy örömlányt formált meg a Szerepcsere című komédiában, majd John Travolta partnere lett az Ingerlő idomok című romantikus drámában.

A bulvárlapoknak alkohol- és drogproblémáival is adott témát, karrierjét házassága mentette meg. Férje Christopher Guest rendező-színész, aki igazi kékvérű angol arisztokrata is, így feleségét megilleti a Lady Haden Guest név. A praktikus Jamie Lee ezt a címét azonban csak Londonban, sznob éttermekben használja asztalrendeléskor.

Az 1988-ban forgatott A hal neve: Wanda című krimi-paródiában egy rablóbanda hölgytagja volt, e film hagyományait követte a fergeteges Fészkes fenevadak című könnyed darab, Curtis közben a My Girl című “családi film” mindkét részében is feltűnt. 1990-ben a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjjal ismerték el az Anything but Love című vígjáték tévésorozatban nyújtott teljesítményét. A négy évvel későbbi Két tűz között című akció-vígjáték nem csak Arnold Schwarzenegger karrierjén lendített nagyot, Curtis alakítását is újabb Arany Glóbusz-díjjal honorálták. Hasonlóan népszerű volt 2003-ban a Nem férek a bőrödbe című vígjáték, a tizenéves lánya (Lindsay Lohan) hóbortjaival nehezen boldoguló anya szerepe ismét Golden Globe-jelölést ért számára.

Jamie Lee Curtis amerikai színésznő a Halloween című filmje premierjén MTI/EPA/Nina Prommer

Jamie Lee egy évtizede “öregségére és kövérségére” hivatkozva bejelentette visszavonulását, ígéretét azonban – szerencsére – nem tartotta be. Az azóta eltelt időszakban a többi közt hangját adta A csodálatos kismozdony című családi animációs filmnek, játszott az NCIS című nagysikerű televíziós sorozat több részében, két éve pedig újabb, immár hetedik Golden Globe-jelölését kapta a Scream Queens – Gyilkos történet című tévés vígjátéksorozatért.

A sokoldalú Curtis gyermekkönyvek írójaként is remekel, több kötete meghódította a bestseller listákat, és a The Huffington Post internetes oldalán blogol. Számos jótékonysági akcióhoz adta a nevét, csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek Sétányát.