Csillagok

Az amerikai televíziózás élő legendája ma lett 86 éves

November 19-én ünnepli nyolcvanhatodik születésnapját Larry King, a tévés talkshow műsorvezetők doyenje.

Lawrence Leibel Harvey Zeiger néven született Brooklynban, ortodox zsidó bevándorlók gyermekeként. Mivel korán elvesztette édesapján, már a középiskola után dolgozni kényszerült. A véletlen hozta össze a CBS tévétársaság egyik bemondójával, akinek javaslatára Floridába ment szerencsét próbálni.

A WAHR rádió takarítójaként és mindeneseként kezdte a pályafutását, de amikor az egyik bemondó megbetegedett, őt ültették a mikrofon elé. A beugrás olyan jól sikerült, hogy 1957. május 1-jén lemezlovasként debütálhatott. Heti 55 dolláros gázsiért cserélgette a lemezeket, valamint híreket is mondott.

Larry King amerikai televíziós újságíróró(MTI/EPA/Michael Buckner)

A névváltoztatás a könnyebb megjegyezhetőségért főnöke javasolta, így lett végül Larry King. 1960 májusától vasárnap éjszakánként a WPST tévécsatorna időszerű kérdésekről szóló vitaműsorát vezette, csillaga szépen emelkedett, de 1971-ben lopás miatt börtönre ítélték, és munkáját elveszítette. A vádat néhány hónap múlva ejtették, így folytathatta a karrierépítést.

1978-ban ülhetett először, majd 16 éven keresztül minden reggel az MBS rádió műsorvezetői székébe, beszélgetős műsorát a keleti parttól a nyugatiig mindenki hallgatta. Így figyelt fel rá a CNN hírtelevízió alapítója, a milliárdos Ted Turner is, aki 200 ezer dolláros kezdő fizetéssel szerződtette Larryt. A CNN esti programja, a Larry King Live 1985 júniusában indult, és azóta a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint az ugyanazon a csatornán leghosszabb ideig futó show: a legendássá vált műsorfolyam 25 év után, 2010. december 16-án ért véget.

King a futó műsora alatt 60 ezer interjút készített, híres vagy hírhedt emberek sorával beszélgetett. Általában a stúdióba hívta vendégeit, de az exkluzivitás kedvéért néha kivételt tett: 1994-ben Marlon Brandóval annak otthonában folytatott kötetlen hangnemű beszélgetést. 1998-ban pedig a halálsoron készített Emmy-díjas interjút Karla Faye Tuckerrel, a Texasban 1863 után elsőként halálra ítélt nővel, akit egy hónappal később kivégeztek.

Nixon óta az összes amerikai elnököt meginterjúvolta, a stúdióban vendége volt a popénekes Michael Jackson, Moamer el-Kadhafi líbiai diktátor, sőt Vlagyimir Putyin orosz elnök sem mondott nemet a meghívására. 1993-ban egyszerre beszélgetett Jichak Rabin izraeli miniszterelnökkel, Jasszer Arafat palesztin vezetővel és Husszein jordániai királlyal. Visszavonulása előtt még olyan ritkán nyilatkozó hírességek is interjút adtak neki, mint Barbara Streisand és Al Pacino. Az általa legjobbnak tartott beszélgetései Bill Clinton elnökkel és Frank Sinatrával készültek, mert ők – ahogy King utalt rá – szenvedéllyel nyilatkoztak.

Pályafutása során többször keveredett botrányba, 1990-ben a Miss USA szépségverseny egyik résztvevőjét – mint a zsűri tagja – egy tévéműsorban rútnak nevezte, 1997-ben pedig 34 hollywoodi sztárral együtt ő is aláírta a Helmut Kohl akkori német kancellár szcientológusokkal kapcsolatos bánásmódját a holokauszthoz hasonlító tiltakozó levelet. 2016-ban egy korábbi esetre is fény derült, 225 ezer dollár kenőpénzt kapott a megbuktatott ukrán államfő, Viktor Janukovics pártjától, hogy interjút készítsen a Janukovics elnöksége idején hivatalban lévő Mikola Azarov miniszterelnökkel.

King magánélete is hasonlóan mozgalmas, mint pályafutása: 1997 óta nyolcadik házasságában él a hetedik feleségével (ami úgy lehetséges, hogy egyik feleségét kétszer is elvette).

Az amerikai Larry King a róla elnevezett élő show utolsó műsorában köszönti a nézőket (MTI/EPA/MATHIEU YOUNG)

1987-ben szívrohamot kapott, többszörös bypass-műtéttel mentették meg az életét. A betegséggel való együttélésről két könyvet is írt, a rászorulók megsegítésére létrehozta a Larry King Szívalapítványt. 2017-ben egyes stádiumú tüdőrákot diagnosztizáltak nála és megműtötték.

A rádiózás és televíziózás halhatatlanjai közé választott, 2011-ben Emmy-életműdíjjal kitüntetett King egészségügyi problémái és magas életkora ellenére is fáradhatatlan. Nyolcvanévesen visszatért a médiába, 2012 óta vezeti a több csatornán is sugárzott Larry King Now című műsorát, illetve 2013-ban az orosz költségvetésből finanszírozott RT hírtelevízió angol nyelvű csatornáján elindította Politicking with Larry King című talk showját.