Kultúra

Könyvek téli kuckózáshoz

Ha a romantikus olvasmányok mellett olyasmivel bővítenéd könyvespolcod, ami nemcsak szórakoztat, hanem érdekességeket is tanít neked, akkor válassz bátran az alábbiak közül – nem fogsz csalódni.

Ki ne ábrándozott volna arról, hogy egy régi, letűnt korba repül, és kicsit megismeri, hogyan éltek, mi mindennel foglalkoztak ott és akkor a nők? Budai Lotti régen várt, Rizsporos hétköznapok című könyve éppen egy ilyen világba repít: a 18-19. századi hölgyek budoár- és divattitkaiba, hétköznapjaiba avatja be az olvasókat.

Nem véletlen állítjuk, hogy várva várt újdonságról van szó, ugyanis a Bookline-on nem hogy hetekig, de hónapokig vezette az előjegyzési listát. Ez a gazdagon illusztrált album több éves kutatómunka nyomán született meg: Lotti egy időre még Párizsba is költözött, hogy a kor divatját kutassa, és alaposan megismerje a helyszíneket, ahol a hölgyek megfordultak. Egy blogot is indított azonos címmel, eddig több mint 13 ezren követik.

unsplash.com/Anthony Tran

Egészen más történelmi témát boncolgat Csabai Márk Így öltek ők című könyve – ami azonban közös, hogy ez a mű is alapos kutatómunka után jött létre. Márk öt éven át gyűjtötte az anyagokat a belügyminisztérium archívumából ehhez a tíz leghírhedtebb magyar tömeg- és sorozatgyilkos életét bemutató, képekkel alaposan dokumentált albumhoz: korabeli sajtófotókat és újságcikkeket böngészett, felkutatta a rendőrségi jelentéseket is. Az így született könyv megdöbbentő, idegborzoló, olykor gyomorforgató történésekről rántja le a leplet, az 1900-as évek elejétől egészen napjainkig.

A könyvek az Álomgyár kiadó újdonságai, elérhetőek a kiadó honlapján és könyvesboltjaiban Budapesten, Szegeden és Debrecenben is.