Közélet

Megtalálták, mi okozott gondot a káros e-cigikben

Nemrég dupla tüdőtranszplantációt hajtottak végre egy 17 éves fiún, az Amerikai Egyesült Államok Michigan városában. Ő volt az első olyan paciens, aki bizonyíthatóan e-cigaretta miatt került ilyen súlyos állapotba. Azóta a kutatók megtalálták, mi okozza ezeket a megbetegedéseket.

Az Egyesült Államokban március óta több mint kétezer, e-cigaretta és más párologtató eszközök használatával kapcsolatos megbetegedést jelentettek – írja az MTI. Az esetek nagy részében tizenévesek és fiatal felnőttek betegedtek meg. Eddig legalább 39-en haltak meg az e-cigaretta vagy hasonló eszközök gőzének belélegzése miatti légzőszervi betegségekben.

Az elektromos cigaretta sem veszélytelen. Fotó: shutterstock/Oleggg

Az amerikai járványügyi központ (CDC) a múlt héten jelentette be, hogy áttörést értek el az e-cigarettázáshoz kötődő “járvány” okának kiderítésében: az alfa-tokoferil-acetátot, más néven E-vitamin-acetátot azonosították “fő bűnösként”, miután ezt a vegyületet mutatták ki 29 páciens tüdejéből vett folyadékmintákban.

Európa egyelőre nem érintett a járványként terjedő megbetegedésekben, leginkább azért, mert nálunk szigorúbb szabályozások vonatkoznak az e-cigiben használt folyadékokra, mint az Egyesült Államokban. A közelmúltbeli megbetegedések fényében már az USA is szigorúbb szabályozások bevezetését fontolgatja, Kínában pedig már betiltották az e-cigaretták online árusítását.