×

Csillagok

Ma lenne 82 éves a népszerű táncdalénekes, Koós János

Koós János 1937. november 21-én a romániai Gyergyószárhegyen született Kupsa János néven. Hobbija volt a vitorlázás, karikatúrákat rajzolt, de meghatározó volt életében a labdarúgás szeretete, az FTC csapatának lelkes szurkolója volt.[

Származásáról így nyilatkozott: „Édesanyám és édesapám Erdélyben, a hargitai Gyergyószárhegyen lakott, igazi székely családból származom, a rokonságom egy része most is Gyergyószárhegyen él.” Innét költözött a család Miskolcra, ahol szülei fűszerüzletet nyitottak.

Koós János énekes, humorista, színművész a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén MTVA Fotó: Zih Zsolt

Édesapja ellenezte a zenei pályát, ezért a miskolci katolikus gimnáziumba íratta be fiát. Koós János diákkorában úszott, vízipólózott, futballozott. Saját döntését követően átment a miskolci Zenepalotában működő zenei gimnáziumba. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után Zeneművészeti Főiskolán oboa szakon végzett. Az Országos Pénzügyőr Zenekar tagja volt 1957 és 1960 között, majd ezután indult táncdalénekesi karrierje.

Első táncdalénekesi felkérését 1960-ban kapta, amikor a műsor rendezője Marton Frigyes átkeresztelte, mert szerinte Kupsa néven nem lehet valaki táncdalénekes. Első fizetése 600 forint volt a két fellépésért. Táncdalfesztiválokon nagy közönség- és szakmai sikert aratott – három fesztivált megnyert -, legemlékezetesebb dala a Kislány a zongoránál. Énekesi karrierjével párhuzamos volt színészi pályafutása is, 1966 és 1970 között három filmben is szerepelt: Az oroszlán ugrani készül (1966), Bűbájosak (1969), A gyilkos a házban van (1970).

A Mikroszkóp Színpad tagjaként színész és parodista volt 1982-től 1985-ig. Pályája már a hetvenes évektől összekapcsolódott Hofi Gézával, akivel énekes-parodista duót alakítva számos sikeres színpadi és televíziós produkciót készített. Később a karmesterséggel is megpróbálkozott: szimfonikus zenekart vezényelt a Zeneakadémián is, 1999-től televíziós szórakoztató műsorokat vezetett.

Koós János énekel az 1967-68-as táncdalfesztivált felidéző showműsorban a Papp László Budapest Sportarénában MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Legnagyobb slágerei: Kislány a zongoránál, Micsoda nagyszerű dolog, Annyi ember él a földön, Én, aki nála jártam, Kapitány, Mondjátok meg Máriának, Nem vagyok teljesen őrült, Sír a telefon. Az Artisjustól zenei életműdíját, a Hungarotontól életműlemezt vehetett át, és 2008-ban ő kapta meg elsőként a tiszteletbeli pénzügyőr címet. 2014-ben Szenes Iván Életműdíjjal tüntették ki.

Felesége az énekesnő Dékány Sarolta, lánya, Réka énekes színésznő, Gergő fia is a családi hagyományt folytatva a zenével foglalkozik.

Koós János rövid betegség után idén márciusban hunyt el. A kórházban hirtelen összeesett, az orvosoknak azonban már nem sikerült újraéleszteni.