Környezetünk

Mobilon mérhetjük az ökológiai lábnyomunkat

Már teszteli egy finn cég azt az applikációt, ami virtuális pontokat ad, ha környezetbarát közlekedési formát választunk.

Jelenleg több mint 300 önkéntes használja az applikációt a finnországi Lahtiban, és a felhasználók száma folyamatosan növekszik. 2020 elejére várhatóan eléri az 1300-at, ami a város lakosságának nagyjából 1 százalékát jelenti. A cél, hogy később üzleteket és cégeket is bevonnak a kezdeményezésbe – írja az MTI.

“Az applikáció valós időben, a sebesség alapján állapítja meg, hogy a felhasználó milyen közlekedési formát használ és kiszámolja az adott utazással járó szén-dioxid-kibocsátást, a megtett távolságot és a felhasznált időt” – mondta el Anna Huttunen projektmenedzser.

Virtuális pontokért sétálhatunk. Fotó: Unsplash/Jamie Street

Hozzátette: az olyan fenntartható utazási módok választásáért, mint a sétálás, a kerékpározás vagy a tömegközlekedés, a felhasználó virtuális krediteket kap, amelyeket az alkalmazás fenntartható szolgáltatásokat kínáló piacán tud beváltani.

A felhasználóknak egy minden héten újratöltődő – a város emissziócsökkentési céljaihoz igazított – szén-dioxid-kibocsátási büdzséből kell megoldaniuk a közlekedést: a “kassza” az általuk választott utazási mód függvényében ürül.

Az Európai Bizottság júniusi bejelentése szerint Lahti nyerte el a 2021-es Európa Zöld Fővárosa címet egyebek között azzal az átfogó megközelítéssel, amely a levegőminőség javítását, a megfelelő hulladékkezelést, a fenntartható gazdasági növekedést és a környezettudatos innovációt is magában foglalja.