Közélet

Lilába borult az ország a koraszülöttekért

Magyarországon magas a koraszülöttek aránya, minden 8-9. gyerek koraszülött. Idén már 9. alkalommal rendezték meg a Koraszülöttek világnapját, amit minden év november 17-én, tartanak. Az alkalomra az ország több középületét lila színbe "festették".

Az orvostechnológiának köszönhetően ma már a nagyon kis súlyú koraszülötteket is fel tudjuk nevelni szövődménymentesen. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a kicsit az élet első fél évében kizárólag anyatejjel táplálják, amely a túlélési esélyeket nagymértékben javítja.

A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított Lánchíd. A lila szín a koraszülött babák nemzetközi színe. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az első 1000 nap fejlődésünk szempontjából a legfontosabb, mert ilyenkor fejlődnek a legintenzívebben kognitív képességeink, ekkor alakul ki a bélflóra, valamint az immunrendszer is.

A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított Lánchíd. A lila szín a koraszülött babák nemzetközi színe. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Míg az érett újszülöttek ennek az időszaknak közel a harmadát az anyaméhben, védve töltik, addig a 24. és a 37. hetedik terhességi hét között világra jött babáknak már idejekorán kell a méhen kívüli környezethez alkalmazkodniuk.

A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított miskolci Avasi kilátó. A lila szín a koraszülött babák nemzetközi színe. MTI/Vajda János

A világnapra emlékezve lila fénnyel világították ki a Lánchidat, és az országban több középületet is, mint a miskolci Avasi kilátót, hogy így hívják fel a figyelmet a koraszülöttek és családjaik támogatásának fontosságára. A lila szín a koraszülöttek nemzetközi színe.